Следвайте "Буднаера" в Телеграм

89% от питейната вода прекалено мръсна

Около 89% от питейната вода на седемте главни китайски реки е мръсна, съобщи наскоро държавната телевизия CCTV. Това означава, че хората са принудени да пият замърсена вода, съдържаща опасни вещества като метали и пестициди. Според държавна медиа, едва 11% от питейната вода отговаря на националния хигиенен стандарт.

Директорът на базираната в Пекин НПО EnviroFriends Ли Ли посочва, че много индустриални центрове в страната изразходват чистата вода във името на икономическия растеж.

[Ли Ли, директор на EnviroFriends]:

"Например, във икономически развитите зони на крайбрежните градове, има много малки предприятия, които не са задължени да плащат данъци. Но след 2 или 3 години, когато този статут изтече, те ще се преместят и регистрират под други имена. Има много такива, стотици. На пръв поглед те са с разпадащо се ръководство, но всъщност на е така. Не можем просто да гледаме какъв е БВП.

Делтата на река "Pearl" В южната провинция Гуандон се е превърнала в един от основните промишлени центрове в света. Същевременно, 3-тата по големина китайска река е тежко замърсена. През миналата година местните власти съобщиха, че замърсената част на реката се е повишила с 12% за една година.

Ли смята, че причината за нарастващото замърсяване на водата е липсата на контрол от страна на местните власти.

[Ли Ли, директор на EnviroFriends]:

"Мисля, че все още има липса на контрол, както и неадекватни глоби за нарушителите. Глоби от порядъка на 80,000 или 100,000 юана са нищо за големите предприятия. Ако даден производител плаща най-големите данъци в региона, той е защитен от държавата".

Ли казва, че освен индустриалното замърсяване, селскостопанските химикали и битовите отпадни води също допринасят за увеличаване на замърсяването на водата в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!