Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Международен ден за действие в помощ на Ху Джя

Съпругата на китайския адвокат за човешки права, Ху Джя, призова китайския режим да освободи съпруга й под медицинска гаранция.

Ху Джя страда от цироза на черния дроб. Според съпругата му, Зенг Джиниен, състоянието на Ху се е влошило след арестуването му през 2008 г. През март т.г., Ху беше хоспитализиран заради буца, открита в черния му дроб, а след това беше върнат отново в затвора.

Общинския затвор в Пекин вече е отказал пет предишни молби за освобождаване на Ху под медицинска гаранция, въпреки състоянието, в което той се намира. Отказали да предоставят на семейството му и копие от медицинската оценка.

Ху Джя е известен като открит защитник на болните от СПИН в Китай. Миналия понеделник, Световния ден за борба със СПИН, беше обявен за „Международен ден за действие” в помощ на Ху Джя.

На този ден, поддръжниците на Ху опитваха да се свържат с властите в затвора, за да настояват за освобождаването му. Телефонни обаждания бяха отправени и към много от китайските посолства по света.

На Фейсбук страница, посветена на събитието, един от участниците, който се свързал с пекинския затвор, пише, че служителя затворил телефона, в момента в който бил попитан за състоянието на Ху.

Ху Джя беше осъден на 3 години и половина затвор през 2008 г. по обвинение в „подронване на държавната власт”. Очаква се да бъде освободен не по-рано от юни 2011 г.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!