Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокат с отнети права е спрян да напусне Китай

Китайският правозащитен адвокат Тан Джитиян бе спрян при опит да напусне страната.

Наскоро адвокатът се опита да замине за Хонконг през граничния град Шенджен. Но след като дал паспорта си на граничните служители, те казали, че документите му трябва да бъдат проверени.

Тан каза за НТД, че служителите провели много телефонни разговори заоколо 20 минути. След това един от тях му казал, че по заповед отгоре не му е разрешено да напусне страната.

[Тан Джитиян, адвокат с отнети права]:

„ Попитахго каква е причината да ми забранят да напусна страната и на какви факти се основава решението им. Той ми каза, че не може да ми отговори, просто така му било наредено от началниците”.

Наскоро пекинските съдебни органи отнеха правото за упражняване на дейност на Тан Джитиян и колегата му Лиу Уей. Те бяха обвинени в нарушаване на реда в залата при защитата на практикуващ Фалун Гонг – нещо, което адвокатите отричат. Тан и Лиу казаха, че решението за отнемане на лицензите им е противозаконно.

Тан казва, че според него китайския режим не иска да му позволи да напусне страната.

[Тан Джитиян, адвокат с отнети права]:

„Мисля, че съвестта им е гузна, защото са извършили много незаконни неща. И понеже искат да запазят престижа си,те не желаят някой да разкаже на повече хора за нещата, които са направили”.

В момента Тан е в Пекин. Той казва, че може би ще предприеме законни мерки срещу тези, които са нарушили правото му да пътува зад граница.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!