Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мутирала форма на болест се разразява в Китай

Повече от 427,000 души в Китай са заразени с болестта ръка, крак, уста. Според китайското Министерството на здравеопазването, това е два пъти повече от броят на случаите преди месец.

Заразното заболяване засяга предимно деца на възраст под 3 години. Те развиват обриви по ръцете, краката и устната област. Симптомите на заболяването са леки и смъртността е ниска. Но мутирала и по-агресивна форма на вируса се разпространява също. Ентеровирус 71 или ЕВ71 причинява по-малко обриви, но е по-смъртоносен.

До момента 13 деца от окръг Куанджоу, провинция Гуанши са починали от болестта. Д-р Джао Хонли от обществената болница в окръг Куанджоу казва, че лечението на заразените с ЕВ71 е изключително трудно.

[Д-р Джао, обществена болница, окръг Куанджоу ]:

„Бослестта „крак, ръка, уста” предизвикана от ЕВ71 е по-сериозна. Пациента може да почине за половин час, ако спешната помощ не помогне. Ако се развие белодробен оток и енцефалит е много сериозно, защото ще бъдат засегнати белите дробове и сърцето.

Toĭ shte bŭde mnogo tezhko, ako belodroben otok i entsefalit razvie, ako e v belite drobove i sŭrtseto shte bŭdat vklyucheni.

Друг доктор каза пред NTD, че ЕВ71 лесно може да бъде погешно диагнозиран, защото не предизвиква харктерни симптоми.

Според държавна медиа, ЕВ71 е открит в 23% от случаите миналата година и в две трети от случаите през тази година.

За сега 260 души са починали от болестта тази година,което е с около 150 повече от миналата година.

Китайските здравни власти предупреждават, че имайки предвид обичайният пиков период за епидемии от май до юни, по-лошото може би тепърва предстои.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!