Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Онлайн активисти осъдени за „Клевета”

Стотици блогъри и интернет потребители от южната провинция Фуджиян се събраха пред местен съд миналия петък, за да подкрепят 3-ма онлайн активисти, които бяха осъдени за „клеветничество”.

През юни миналата година Фан Янчионг, Йоу Джингю и У Хуаинг публикуваха материали в интернет, за да помогнат на Лин Шюинг да намери справедливост за смъртта на дъщеря си. Според властите, 25-годишното момиче починало вследствие на анормална бременност, но Лин вярва, че дъщеря й починала през февруари 2008 г., след като била изнасилена от местни гангстери, имащи връзки с полицията.

Миналия петък областният съд в град Фуджоу осъди тримата активисти за „клевета”, добавяйки, че действията им сериозно са засегнали интересите на държавата. Адвокатът на Йоу – Лиу Шяоюан – каза пред „Associated Press”, че решението било смешно и че е „в разрез със свободата на словото, което е основно право на гражданите”.

Дъщерята на Фан каза пред NTDTV, че основната фигура в процеса – Лин Шюинг – не била призована да свидетелства, а когато адвокатът на защитата повдигнал въпроса, съдията отхвърлил искането му.

[Лин Джинги, Дъщеря на Фан Янчионг]:
„Не съм доволна. Разочарована съм. Когато прокурорът повдигнеше въпрос, съдия У му даваше думата, но когато обвиняемите или адвокатите повдигаха въпроси и съмнения, съдията им казваше да замълчат и да не обсъждат тези въпроси.”

Адвокатът на Фан, Ли Фангпинг вярва, че решението не е взето по законов път.

[Ли Фангпинг, Адвокат]:
„Имаше недостиг на основна информация и доказателства. Решението на съдията беше принудено. Вярвам, че определено има извънзаконови фактори които са повлияли за присъдата.”

Делото привлече подкрепата на стотици онлайн потребители. Те стояха пред съдебната зала, охранявани от многобройни полицейски части.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!