Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правозащитен адвокат се отказва от дейност

Китайският правозащитен адвокат Гао Джишен даде първото си интервю на живо, 14 месеца след изчезването му. Той говори пред Associated Press в чайна в Пекин. Адвокатът каза, че планира да се откаже от дейност.

„Нямам сили да упорствам.Този мой избор да потърся мир и покой идва след процес на дълбок размисъл”, каза Гао.

До неотдавна Гао бе считан за един от най-обещаващите адвокати в Китай. Но попадна под ударите на комунистическия режим, след като призова публично за спиране преследването на духовната група Фалун Гонг. През 2006 г. Гао бе осъден условно за „подривна дейност”.

Оттогава той и семейството му са под постоянно наблюдение. Гао е отвличан и арестуван многократно, включително през 2007 г., когато разказа, че е бил жестоко измъчван.

През януари миналата година съпругата на адвоката напусна Китай заедно с двете им деца и получи убежище в САЩ. На 14 февруари Гао изчезна, след като агенти по сигурността го отведоха от дома му.

На 18 март тази година Гао неочаквано се свърза със западни медии, съобщавайки, че е свободен. Но АР твърди, че по време на срещата, Гао не бил склонен да обсъжда изчезването си и събитията през миналата година. Това повдига съмнения за условията на неговата свобода и въпроса дали е все още под полицейско наблюдение.

Гао каза, че „съжалява силно” за тези, които го подкрепят, но се надява, че ще разберат решението му. За него остава надеждата, че други ще продължат да се борят за юридически права и демокрация в Китай.

„Само заради репресиите, на които бях подложен, не мислете, че други няма да направят това, което направих аз.Това не е човешката природа”, заяви Гао.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!