Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протести срещу световното експо в Шанхай

Активистката за човешки права Шен Тинг пристигнала в Тайван от Хонконг, за да протестира срещу визитата на шанхайския кмет Хан Джънг. Той дойде да се срещне с кмета на Тайпе Хао Лонгбинг и потърси подкрепа от него за Шанхайското изложение, чието откриване е след по-малко от месец.

[Шен Тинг, Председателка на „Лигата на китайските жертви”]:
„Какво донесе Световното шанхайско експо на жителите на Шанхай? Според нас само болка, сълзи, отчаяние и несигурност.”

Шен Тинг е председателка на базираната в Хонконг „Лига на китайските жертви”. Тя обикаля света в опита си да привлече внимание към щетите, които Експо 2010 нанесе на живеещите в Шанхай.

[Шен Тинг, Председателка на „Лигата на китайските жертви”]:
„Те насилствено преместиха хората, които живееха на мястото, предвидено за строежи. Цената на средно жилище в Шанхай се вдигна до над 3 млн. юана, но властите дадоха на хората само по 400 000 юана. Местните жители не могат да намерят подобни жилища със сумата, която получиха като компенсация.”

Шанхайското световно експо се простира на пощ от над 6 кв. км. Според официалния уебсайт на изложението, повече от 18 000 семейства е трябвало да бъдат преместени, за да се освободи място за строежите.

Според Шен Тинг тези, които решили да протестират срещу отнемането на жилищата им, са били преследвани от властите в Шанхай.

[Шен Тинг, Председателка на „Лигата на китайските жертви”]:
„Джоу Мингджу е една от протестиращите. След като подала жалба, тя била арестувана. Докато била в затвора й давали неизвестни медикаменти, а след 6 месеца починала.”

Световното експо в Шанхай отваря врати на 1 май и ще продължи до 31 октомври.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!