Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандал с отпадъчно олио

Всяка година хората в Китай консумират около 22,5 милиона тона олио, което е една десета от световната консумация. Това, което голяма част от китайците не знаят е, че между 2 и 3 милиона тона от него представляват рециклирано отпадъчно масло.

Въпросното олио е рафинирано от отпадъците на кухни и ресторанти, а част от него е изгребано от подземни отпадъчни дренажи.

Професор Хъ Донгпин от Уханския политехнически университет изучава употребата на дренажно масло от 7 години. Наскоро той съобщи пред държавна медия, че рециклирането на олио се е превърнало в доходоносен бизнес в Китай.

Отпадъчното масло се рафинира лесно и е на половин цена в сравнение с нормалното олио. Студенти на професор Хъ открили, че с рециклиране човек може да изкара до $1500 на месец – колкото един добре платен чиновник.

Отпадъчното масло се изкупува от улични търговци и местни ресторанти, опитващи се да намалят своите разходи.

Рециклираното олио е евтино, но може да струва здравето на консумиращите го. В него се съдържа канцерогенния химикал афлатоксин, който е 100 пъти по-токсичен от арсена.

Според професор Хъ, основният проблем е липсата на регулация за това как да се процедира с отпадъка на ресторантите. Освен това, трудности при извършването на проверки за рециклирано масло, предполагат, че този проблем скоро няма да бъде разрешен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!