Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Интернет блокадата в Китай скоро ще рухне

Активисти и дипломати се събраха в Женева за годишната среща на тема „човешки права, толерантност и демокрация”.

На конференцията, организирана от международна коалиция от неправителствени организации, бяха засегнати редица въпроси – от правата на жените в Афганистан до интернет блокадата в Китай.

Активистът за човешки права и бивш политически затворник д-р Ян Джянли говори дълго и подробно за програмата на китайския режим за цензуриране на интернет пространството, неофициално наречена „Великата интернет стена”. Според него блокадата няма да трае дълго.

[Д-р Ян Джянли, Активист за човешки права]:

„Скоро ще има толкова много дупки във „Великата интернет стена”, че ще бъде невъзможно тя да се поддържа. Губейки контрола над интернет, режимът ще бъде неспособен да контролира волята на над един милиард китайци.”

В интервю за NTDTV, Ян подчерта важната роля на анти-цензурен софтуер, който осигурява на китайците свободен достъп отвъд интернет блокадата.

[Д-р Ян Джянли, Активист за човешки права]:
„Анти-цензурният софтуер, създаден от Фалун Гонг практикуващи, е широко използван в Китай и е основното средство за пробиване на интернет блокадата. Ситуацията днес в Китай е такава, че ако активно търсиш информация, със сигурност ще намериш анти-цензурния софтуер, а в последствие и информацията, която ти трябва. В момента, тези, които са ограничавани, получават информацията пасивно. Ние трябва да помогнем на тези хора от пасивно получаващи да станат активно търсещи информация.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!