Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пропаганда по света, цензура в страната

Най - големият китайски вестник на англиийски език „China Daily” направи най-голямо си подобрение от създаването му през 1981г.

Подобряването на вестника е част от план на китатайската комунистическа партия за разширяване медийната си мрежа, струващ 6.5 билона щатски долара.

Докато режимът се опитва да се наложи на световния медиен пазар, за медиите в Китай свободата на словото остава на заден план.

Агенцията, отговаряща за стандарта на медийното отразяване „Централна администрация за преса и публикации” обяви независимите интернет източници на новини за незаконни. Журналистите, които не са част от националните медии няма да имат право на журналистически карти и им забраненто да вземат интервюта или да отразяват събития.

Според Ху Лийун, която е член на международната федерация на журналистите това е двоен подход.

[Ху Лийун, международна фередация на журналистите]:

„Тези, които работят за държавните медии могат да получат журналистическа карта, а другите не могат. На каква база са разграничавани? Ако всичките интернет журналисти се смятат за нелегални, защо тогава тези от „China Daily” са легални? Централата на ККП трябва да даде ясно обяснение за това”.

През последните години в Китай се появиха много новинарски интернет страници, отрязяващи въпроси, свързани с човешките права. Журналисите от тези медии се опитват да отразяват новини, които са избягвани от държавните медии.

В много случаи тези журналисти плащат вискока цена за работата си.

Миналият месец, журналистът Тан Зуорен бе осъден на 5 години затвор заради така наречената „подривна дейност”. Зоурен работел по независим репортаж за срутването на училищата по време на заметресението в Съчуан през 2008 г., отнело живота на хиляди ученици.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!