Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски училища свързани с атаки в Google

Компютърни специалисти и служители на американската агенция за държавна сигурност работят по случая на пробив в „Google”.

Вестник “New York Times” съобщи, че според разследването, 2 китайски учебни заведения са замесени в атаките – университет „Джиаотонг” в Шанхай и училище „Ланшианг” в провинция източен Шандонг.

От училищата отричат да имат нещо общо с интернет атаките.

Университетът „Джиаотонг” е един от най-добрите в областта на компютрите в Китай. Той е свързан с международни училища и технологични компании. Според интернет страницата на университета, неговият факултет по технологии за защита на инфирмацията участва в различни проекти за държавната сигурност.

В професионалното училище „Ланшианг” в град Джинян учат 30,000 ученика. То предлага шьофьорски, козметични, компютърни и др. курсове. Според интернет страницата на Джинян, през последните 5 години училището предлага безплатно обучние за ескадрони и пенсионирани военни. През 2008 г. телевизия „Шандонг” оповести, че в училище „Ланшианг” е създадено първото въоражено отделение, което се превръща във важна част от китайската армия. Създателят и ръководител на отделението Рон Ланшианг отрече подобни твърдения.

Все още не е ясно кой стои зад интернет атаките. Според експерти е възможно компютрите на училищата да са били използвани от някой друг, докато британският вестник „Financial Times” писа, че аналитик, участващ в разследването твърди, че компютрите не са били използвани от друг.

Според разследването, целта на атаките била кражба на пароли и данни от китайски активисти за човешките права и най-вероятно те са започнали през април, миналата година.

От „Google” казаха, че интернет атаките вероятно са дошли от Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!