Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Оставка в името на демокрацията

Петима хонконгски законодатели подадоха оставка в опита си да принудят китайския режим да допусне пълна демокрация в Хонконг. Те се надяват, че повторните избори, предизвикани от оставките им, ще изиграят роля на демократичен референдум.

Бившата британска колония е под китайско управление от 1997 г. Универсалното право на гласуване се гарантира от хонконгската конституция, но китайския режим постоянно се намесва в демократичните реформи.

Петимата законодатели се надяват, че оттеглянето им ще спомогне за излизане от безизходицата.

Алън Леонг и Таня Чан от Гражданската партия, както и Люнг Куохунг, Албът Чан и Реймънд Уонг от Лигата на социалните демократи очакват положителни резултати от повторните избори.

[Алън Леонг, Един от оттеглилите се законодатели]:
„Надявам се, че народа ще се произнесе гласно и ще демонстрира на хонконгското правителство и на китайския режим, че ние сме отдадени на универсалното право на гласуване и изискваме премахване на служебните избирателни колегии”

Служебните избирателни колегии са специални групи, които имат особена власт при гласуване. В момента, половината от законодателите в Хонконг са избрани пряко от тези колегии, като повечето от тях вземат страната на китайския режим.

[Одри Ю, Лидер на Гражданската партия]:
„Целта на тази кампания е да създаде референдум, който да позволи на хората, чрез избори да изразят желанието си за премахване на служебните избирателни колегии и възстановяване на универсалното право на гласуване.”

Китайския режим е обезпокоен, че подобен референдум може да бъде голямо предизвикателство.

Някои от законодателите, които подкрепят Китайската комунистическа партия, казаха, че ще бойкотират изборите.

Част от демократите бяха скептични, споделяйки мение, че китайския режим няма да позволи честни, директни избори в Хонконг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!