Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай арестува служители на Rio Tinto

Четирима служители на британско-австралийския минен гигант, Rio Tinto, са обвинени в Китай в "кражба на търговски тайни и получаване на подкупи".

Арестите са направени в период на бизнес преговори, в които Rio Tinto отхвърли предложението за инвестиция от 19.5 милиарда щатски долара, направено от китайската държавна компания Chinalco.

Повдигнатите обвинения са последната информация по случай, който разгневи австралийското правителство и накара западни компании да се замислят относно бизнеса си в Китай.

Сред обвиняемите е австралийският гражданин от китайски произход, Стърн Ху, който отговаря за преговорите с желязна руда. След като е арестуван през м. юли миналата година от китайските власти, той е държан без официални обвинения в продължение на месец, както и не му е било разрешено да се вижда с адвокат или членове на семейството си.

Според държавната китайска агенция Шинхуа, обвиняемите били "искали и получавали" подкупи от държавни стоманодобивни предприятия в Китай, както и били използвали подкупи, за да извличат от тях търговски тайни.

От Rio Tinto заявиха, че техните служители не са направили нищо нередно.

Очаква се съдебният процес да се проведе по-късно този месец или в началото на м. март.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!