Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бурни протести заради ЖП линия

Хонконг одобри финансирането на високоскоростна железопътна линия, свързваща областта с южният китайски град Гуанджоу. Решението предизвика сблъсъци между полицията и хиляди протестиращи пред сградата на законодателният съвет.

Проектът на стойност 8,6 билиона щатски долара, предоставя на местните жители възможност за по - евтин транспорт.

Протестиращите изразиха загриженост за демократичните си права и за това как построяването на линията ще засегне домовете им.

[Шарлот Чо, Протестираща]

„Когато жителите на село Цой Юен бяха уведомени за одобряването на проекта, те не бяха попитани дали са съгласни и как това ще ги засегне. Вместо това бяха им предложени планове А, Б и В като компенсация. Не мисля, че това е право на избор”

Окончателното решение за изпълнение на проекта доведе до сблъсъци между полицаи и младежи пред законодателният съвет.

Полицията използва спрей срещу тези, които опитаха да се приближат до официалните лица, докато други обградиха сградата, попречвайки на законодателите да напуснат.

Решението за построяване на новата линия мобилизира нова вълна от млади хора, претендиращи за повече демократични права.

Хонконг е полунезависима област, управлявана от Китай. Лидерът на Хонконг както и половината от членовете на парламента са избрани от хора, поддържащи добри отношения с китайския режим.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!