Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откриха токсичен метал в детски украшения

Детски украшения, внос от Китай, станаха обект на вниманието на обществеността в САЩ, след като в разследване на „Associated Press” бе установено, че изделията съдържат токсичния метал кадмий.

Металът е известен като карциноген, който засяга бъбреците и мозъчното развитие при децата. Влиянието му върху човешкото здраве е по-лошо дори от това на оловото.

От „Associated Press” извършиха лабораторно изследване на 103 детски бижута от магазини в Ню Йорк, Охайо, Тексас и Калифорния. Тестовете показаха, че 12 от тях съдържат над 10% кадмий. Украшение във формата на елена Рудолф съдържаше цели 91% от токсичния метал.

Китайски производители на играчки и украшения очевидно използват кадмия, защото той е евтин, лъскав и се обработва лесно.

Съединените Щати имат строго ограничение за нивото на олово в детските продукти, но за съдържанието на кадмий в бижутата няма поставена граница.

От американската Комисия за защита на потребителя казаха, че ще започнат разследване на детските украшения, които се внасят от Китай.

Търговския гигант „Wal-Mart” и веригата „Claires” казаха, че доброволно ще изтеглят от продажба продуктите, в които „Associated Press” откри наличие на кадмий.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!