Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай забрани "Аватар"

Научнофантастичният филм на Джеймс Камерън „Аватар” е кинохит в Китай. За кратко време печалбата от продадените билети надхвърли 40 милиона щатски долара . В момента филмът е спрян по заповед на китайски държавници.

Според хонконгският вестник „Apple Daily”, китайските власти наредили на държавните кина да спрат излъчването на филма.

В него се разказва как военна групировка се опитва да изсели извънземни на далечна планета, за да може да използва ресурсите на родната им земя.

Драматизацията изглежда дразни китайските власти.

Много китайци сравняват филма със ситуацията в Китай, където местната власт изселва насилствено жителите на страната, понякога с помощта на наемни гангстери.

Известният китайски блогър Хан Хан пише: „За зрителите в другите страни, такава брутална инвазия е нещо надхвърлящо представите им. Това може да се случи само на друга планета или в Китай”

„Apple Daily” пише, че китайските власти спират прожекциите поради 2 основни причини. Едната е, че филмът е привлякъл много зрители за сметка на телевизията а другата, че „може да накара зрителите да мислят за насилствено изселване и да доведе до насилие”.

2-D версията на „Avatar” трябваше да е в китайските кина до 28 януари, но властите наредиха за спиране на прожекциите след 23 януари. 3-D версията на филмът не е забранена, но в Китай кината от този тип са сравнително малко .

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!