Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корупцията проблем №1 за Китай

В неотдавнашно проучване, китайски граждани посочват, че най-голямото предизвикателство, пред което е изправен Китай, е проблемът с корупцията.

В последното си издание за 2009 г. държавното списание „Народен трибюн” публикува проучване, озаглавено „Топ 10 предизвикателства на следващото десетилетие”.

Чрез онлайн запитване, авторите са потърсили мнението на повече от 8 000 граждани, за това кое, според тях, ще бъде най-трудното препятствие за Китай през следващите 10 години.

82.3% от анкетираните са отговорили, че обхватът на корупция в Китай вече е надминал това, което китайците могат да издържат психологически.

Корупцията сред високопоставени партийни служители е нарастващ проблем в Китай. Според държавната медия „Шинхуа”, 15 партийни служители на провинциално-ниво са загубили работата си през 2009 г. след като са били разследвани за корупция. Това е най-високата цифра досега. Всеки един от тези служители е заемал ключови позиции в редица агенции.

Не само позицията на тези корумпирани служители е била забелязана, но също и сумата пари, която е била въвлечена. Китайският държавен финансов отдел разкри еквивалента на над 34 милиарда американски долара в нелегални фондове само за миналата година.

Освен корупцията, сред топ 10 в проучването са разширяващата се междукласова граница, както и конфликтите между държавни служители и обществото, които често водят до протести, бунтове и стачки.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!