Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Повишение за наказание

Чиновник на китайската комунистическа партия, отговорен за скандала с токсичното мляко, назначен на нова длъжност

През септември 2009 г. Ли Чангжянг (Li Changjiang) подаде оставка като ръководител на китайското Главно управление за надзор на качеството, инспекция и карантина. Управлението бе подведено под отговорност за скандала с токсичното мляко, убило шест малки деца и причинило заболявания на поне 300 000 души.

Сега, според държавните медии, Ли е бил назначен като зам.-директор на Националното бюро за борба срещу порнографските и нелегалните публикации.

Новината за новото назначение на Ли не бе приета леко от родителите на отровените с мляко деца.

Тригодишната дъщеря на Джянг Я-линг (Jiang Ya-ling) развива камъни в бъбреците вследствие на млякото, замърсено с меламин – химикал, използван в производството на пластмаса.

Тя разказа пред радио Free Asia, че в това няма никаква справедливост.
[Джянг Я-линг, майка на жертва на токсичното мляко]:
„Правителствен чиновник, който носи огромна отговорност за инцидента с токсичното мляко, на практика не загуби работата си, а е на нова длъжност. Мисля, че това не беше абсолютно никакво наказание за тях, нито пък ще извлекат поука от него. Какво ще се случи след това? Никой не знае.”

В Интернет също има изобилна критика по отношение на новото назначение на г-н Ли.

„Г-н Ли, изправен пред толкова много болни деца, нямате ли срам, за да приемете назначението?”, пише блогър.

Новото назначение на Ли е в рязък контраст с отношението на комунистическия режим към жертвите на скандала с отровното мляко. Миналия месец техният адвокат, Джао Лянхай (Zhao Lianhai) бе арестуван в Пекин. В момента срещу него е повдигнато обвинение за т. нар. „провокиране на инцидент”, което е наказуемо с до пет години затвор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!