Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хонконг с „Дълбоки конфликти”?

Китайският премиер Уен Джиабао помоли административният управител на Хонконг Доналд Цянг да разреши „дълбоките конфликти” на района.

Хонконг е специална административна област в Китай с отделна политическа и икономическа система. Районът се радва на известна степен демокрация, наследена от времето му като британска колония.

През последните месеци в Хонконг се проведоха много протести. Местните жители претендират за повече демократични права, което пряко засяга Пекин. От своя страна, централното управление на ККП се опитва да затегне контрола над областта. По време на срещата между Доналд Цянг и Уен Джиабао, китайският премиер каза, че Цянг трябва „да се справи с политическото развитие на Хонконг по ефективен и подходящ начин, което ще запази стабилността и спокойствието на района”.

По време на форум в Хонконг, членът на законодателния съвет и председател на Демократическата партия Алберт Хо каза, че коренът на „дълбоките конфликти” е контролът, който ККП налага над политическата система на Хонконг.

[Алберт Хо, Председател на Демократическата партия]

Проблемът е, че политическата система на Хонконг се управлява от китайското централно правителство. Това отнема правата на хората. Режимът разчита на силата си и няма да се отзове на исковете на местното население.

Според Хо, протестите показват незадоволството на хората от настоящата ситуация.

В новогодишният ден хиляди протестиращи изпълниха улиците на Хонконг. Те настояха за провеждане на демократични избори за административен управител през 2012 г. Настоящият административен управител е избран чрез комисия, а не от населението. От централното управление на Хонконг казаха, че следвайки политиката на режима в Китай, свободни избори не могат да бъдат проведени преди 2017 г.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!