Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НТДТВ обжалва решение на съд по делото с Ютелсат

Френски съд се произнесе относно молбата на Ню Танг Дайнести Телевижън (НТДТВ) за по-нататъшно разследване на делото с Ютелсат. Ютелсат прекъсна излъчването на НТДТВ в Китай без предупреждение.

През 2004 година НТДТВ започва да излъчва в Китай през сателит собственост на френската компания Ютелсат. През юни 2008 година Ютелсат внезапно прекъсва предаванията на НТДТВ казвайки, че няколко сателитни предавателя трябвало да бъдат спрени по технически причини. Един от тези предаватели излъчвал двадесет и четири часов сигнал на НТДТВ до Китай.

Вярва се, че решението на Ютелсат, е политически мотивирано, при което, сателитната компания се подчинява на натиск от китайският режим. Някои от програмите на НТДТВ критикуват китайският режим, включително програми, които разобличават нарушения на човешките права, като преследването на Фалун Гонг.

Миналата година, следовател под прикритие от Репортери Без Граници разговаря със служител от офиса на Ютелсат в Пекин. Служителят признава, че изпълнителният директор на Ютелсат е взел решение да спре сигнала на НТДТВ след постоянни молби на властите в Китай.

През 2009 година НТДТВ подаде жалба пред търговски съд в Париж, с молба да се назначат експерти, които да разследват действията на Ютелсат. На 17 ноември, съдът отхвърли молбата казвайки, че не е имало директна връзка между Ютелсат и НТДТВ имаща силата на договор.

Джосеф Брам, асистент от правният съвет на НТДТВ подложи на въпрос съдебните аргументи – казвайки че това е формалност и че не е законно.

[Джосеф Брам, асистент от правният съвет на НТДТВ]:
„Ютелсат никога неподписва директно договори с телевизионни станции. Те предават договорите на компании, които търгуват на едро, и които от своя страна извършват договарянето с телевизионните станции. Ако се следват аргументите на съда, Ютелсат никога няма да е отговорен за който и да е сигнал, който се прекъсва, принадлежащ на някоя ТВ станция”.

Винсент Бросъл от Репортери без граници също изрази разочарование от съдебното решение.

[Винсент Бросъл, Ръководител на връзки с Азия, Репортери без граници]:
„Истина е, че това решение е доста изненадващо и разочароващо. Търговският съд отсъди че няма директна връзка между Ютелсат и НТДТВ. Но това не е истина, тъй като, НТДТВ се е предавала чрез Ютелсат”.

НТДТВ ще обжалва решението на съда.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!