Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съден за изтезание

На китайски комунистически служител е връчена призовка да се яви в американски съд, докато е на почивка в Ню Йорк, САЩ. Срещу него е заведено съдебно дело от практикуващи Фалун Гонг. Те казват, че са измъчвани в лагери за насилствен труд, които той е управлявал. Повече по темата:

Шъ Хонг-хуей оглавява трудови лагери в китайската провинция Гуандонг от 2000 година. Сега е съден в САЩ за предполагаемото му незаконно участие в продължаващото преследване на Фалун Гонг практикуващи.

Според заведеното групово съдебно дело, работата на Шу е да определя политиката и действията на системата от трудови лагери в провинция Гуандонг, с цел да наблюдава, потиска и унищожава Фалун Гонг.

Фалун Гонг е традиционна китайска духовна практика, която е жестоко преследвана от китайския комунистически режим от 1999 година насам.

Уан Джоу-юен от Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (СОПФГ) каза, че китайските трудови лагери са станали инструмент за потискането от режима.

(Уан Джоу-юен, СОПФГ)
„Китайското бюро по реформиране чрез труд отдавна се използва като собствена машина от китайската комунистическа партия, за да преследва Фалун Гонг и други представители на обществеността. В трудовите лагери могат да задържат хора без правен процес и задържането може да продължи за повече от 3 години. В трудовите лагери се прилагат всякакви видове мъчения. От 1999 година, много Фалун Гонг практикуващи са били измъчвани, след като са отвличани и изпращани в трудови лагери. 71 практикуващи са починали само в провинция Гуандонг вследствие на преследването”.

Кристал Чен е китайска бежанка, която сега живее в Ню Йорк. Тя казва, че е измъчвана в един от трудовите лагери на Шъ Хонг-хуей в продължение на пет години, защото практикувала Фалун Гонг. Тя и други практикуващи са завели групово съдебно дело срещу Шъ в районен американски съд от Южен район на Ню Йорк. Жалбата е подадена въз основа на Закона за предявяване на искове за закононарушения от чужденци и въз основа на Закона за защита на жертви на насилие, които дават право на жертви на насилие от чужбина да водят съдебни дела с цел обезщетение в американски съдилища.

Призовката е предадена официално на Шъ Хонг-хуей докато бил на почивка в Манхатън, Ню Йорк. Уан Джоу-юен, който бил свидетел на връчването на призовката каза, че Шъ изглеждал изплашен и я хвърлил на земята.

От започването на преследването на Фалун Гонг преди 10 години, в съдебни дела по цял свят са съдени китайски комунистически лица, отговорни за репресиите.

През 2004 г. тогавашният кмет на Пекин Лю Чи е бил съден в американски районен съд в Сан Франциско, Калифорния, за ролята му в преследването на Фалун Гонг. Съдът определи, че той е отговорен за мъченията, извършвани над практикуващи от полицаи под негово ръководство.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!