Следвайте "Буднаера" в Телеграм

10 oсъдени за размирици

Десет души бяха осъдени за участието си в размирици в Китай, които разтърсиха град Шишоу в провинция Хубей по-рано тази година. Те последваха след твърдението за самоубийството на работник в хотел.

Размириците през юни бяха породени от слухове, че 24-годишният Ту Юн-гао, готвач в хотел в град Шишоу, не е извършил действително самоубийство, а е бил убит от собственика на хотела, който е роднина на кмета на града. Говори се, че Ту е знаел твърде много за местна банда, занимаваща се с наркотици.

Смъртта на Ту и последвалите оттогава размирици, са наречени „Инцидентът Шишоу”. По време на насилията, които продължили 3 дни, хотелът „Йонглонг” е подпалван. Счита се, че 10 000 протестанти са се сблъскали с полицията за потушаване на безредици.

Братът на Ту и братовчед му са били сред десетте осъдени, като 5 от тях са получили до 5 години затвор, а другите пет са получили условни присъди.

Властите казали на семейство на Ту, че няма да ги държат отговорни за тяхната роля в безредиците, ако се съгласят да нарекат смъртта на Ту „самоубийство”. Семейството получило близо 12 000 щатски долара, според агенция Франс прес.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!