Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Брунейски Майстор на ножа

Моул Морни е от народа на Бруней, разположен на малоазийския остров Борнео. Той предава техниките на бойното изкуство Силат Суфиан Бела Дири. Но това не е типичното бойно изкуство. Системата за самоотбрана е била създадена от неговото семейство преди четири поколения като средство за оцеляване във времена на враждебност.   

Днес в Мелбърн той преподава ключовите аспекти на тази система.

[Моул Морни, майстор по Силат Суфиан Бела Дири]
„В общи линии това, което преподавам на всеки, е защита срещу нож, усет за ножа и малко от културната страна на бойните изкуства.”

Техниките на Силат Суфиан Бела Дири за защита срещу нож привлякоха световен интерес от разпространяването им сред обществото през 2007 г. Моул  приветства академиите по бойни изкуства и полицейските бюра, търсещи го, за да преподава лично. Но твърди, че определени други групи няма нужда да го търсят.

[Моул Морни, майстор по Силат Суфиан Бела Дири]:
„Не търся хора със склонност към насилие или хулигани, защото това, което преподавам, е самозащита, а не как да се бият.”

Това не означава, че неговите методи са безобидни.

Нито че терминът „усет за ножа” е само теоретично понятие.

[Стюард Холдзуърт, Кунфу академия "Six Harmonies"]:
„Ако някой извади нож и ви нападне начаса, ако не сте се занимавали с нищо, може да не знаете как да реагирате. Така че това би могло да ви помогне в това отношение.”

Организаторът на събитието, Джон Шийвен, чул за Моул Морни за пръв път, когато търсил в Интернет инструкции по самозащита срещу ножове.

[Джон Шиивън, домакин на ССБД в Австралия]:
“Не само обикновените хора, но и високо ценените изпълнители на бойни изкуства по света виждат този материал и просто обичат това, което той прави, начина, по който го прави, лекотата, практичността; ето защо той е толкова популярен.”

„Сговорчивата му натура също може би има нещо общо с неговата популярност.”


[Дейви Алън, строителен търговец]:
“Той има чувство за хумор, чудесен е, да, наистина го бива”

[Рой Хардинг, директор на компания]:
„Не знам кога почива, честно да Ви кажа, просто пристига, работи 2 дни и отлита обратно”.

Удобство е, че той може да спи добре по време на полетите, защото тази година неговата програма включва 47 международни семинара.  

Репортаж на Робърт Апичела, NTDTV - Мелбърн, Австралия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!