Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Висши китайски служители хванати в корупция

В разгара на глобалната финансова криза и изглеждащата безкрайна дискусия за ограничаване заплатите на ръководители и харченето на обществени фондове, в Китай изглежда да става точно обратното.

Най-новият доклад на Националния офис за финансови ревизии в Китай разкри, че метресата на бившия комунистически лидер, Джиянг Земин (Jiang Zemin), Хуанг Лиман (Huang Liman), е била доста разточителна. Нейните пари за ежедневни разходи възлизат на около 300 000 юана месечно, като освен това държавата е заплащала по 200 000 юана на месец за апартамента й в хотел в Уджоу (Wuzhou), плюс което тя е имала разходи от по 50 000 юана месечно за подаръци.

Централната комисия за дисциплинарна инспекция я предупреждавала много пъти, но тя отговорила на това с продажба на две от своите луксозни вили, за пари в брой.

Когато Джиянг Земин идва на власт, той й дава целия Департамент по електронна индустрия, като също така тя бива бързо повишена от негова лична секретарка до партиен секретар на град Шенджен (Shenzhen) в партийния комитет на провинция Гуангдонг (Guangdong).

Според информация на NTDTV, Централната комисия за дисциплинарна инспекция е задържала кмета на град Шенджен, Шу Зонгхенг (Xu Zongheng), когото Хуанг е издигнала лично. Кметът е бил задържан заедно със своята съпруга, като двамата са заподозрени в участие в незаконно залагане, проведено на кораб извън китайски води.

В подобна корупция са заподозрени и помощник-министъра на Обществена сигурност в Китай, Дженг Шаодонг (Zheng Shaodong), председателя на Политическия консултативен комитет на провинция Гуангдонг, Чен Шаоджи (Chen Shaoji), и председателя на Провинциалната комисията за дисциплинарна инспекция в Гуангдонг, Уанг Хуаюан (Wang Huayuan).

Заместник кметът на Шенджен, Ян Шяопей (Yan Xiaopei) е бил също задържан за разпит.

Репортаж от Пекин за NTDTV

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!