Следвайте "Буднаера" в Телеграм

14-годишно момиче арестувано в Пекин

 Семейството на 14-годишно китайско момиче е разтревожено, след като то е било задържано от властите миналия месец. Цао Руишиа (Cao Ruixia) и нейното семейство са ходили в Пекин, за да апелират за обезщетение относно смъртта на майката на Цао в резултат на лекарска небрежност.

Цао е на 14 години и сега е поставена в център за задържане, а семейството й не знае нищо за нея.

Нейната майка починала през 1997 г в резултат на медицинска грешка. Семейството й завело дело и го спечелило, но не е получило никаква парична компенсация. Така нейният баща, Цао Фулин (Cao Fulin), отива в Пекин, за да призове съответните инстанции да се намесят и да му помогнат. Но вместо това той получава присъда от две години затвор, за т.нар. „възпрепятстване на служебна дейност”.

След като бащата бива осъден, неговите три деца започват да продават близалки и да изнасят отпадъци, за да могат да преживяват.

Така на 25-и юни, докато Цао Руишиа продавала близалки в Пекин, тя била отведена от служители на Ченг Гуанг (Cheng Guan), градска административна служба, известна със своите брутални тактики. Сега Цао Руишиа се намира в Младежкия център за задържане № 2, в Пекин, като не й се позволява да види никой от семейството й.     

[Цао Джинлонг, брат на Цао Руишиа]:
„Сестра ми и аз отидохме на площад Тянанмън, за да продаваме близалки. Там дойдоха от Ченг Гуанг и отведоха сестра ми. Когато ги видях да идват, аз избягах. Но видях как отвеждат сестра ми. А аз успях да избягам”.  

Семейството на Цао Руишиа е направило опит да иска тя да бъде освободена, но им е било отказано. Нейният баща е загрижен за възможни злоупотреби, които могат да стават там.

[Цао Фулин, баща на Цао Руишиа]:
„Защо ще затворят дете и дори няма да ни позволят свиждане? Ние се тревожим, че дъщеря ми ще полудее от ставащото там. Защо не ми позволяват да я видя?”

Като родител, Цао Фулин има действително за какво да се безпокои. Неговата по-голяма дъщеря е изчезнала през декември 2006 г, когато е била задържана по същия начин, при опит да обжалва за майка си в Пекин.  

Репортаж от Китай, за NTDTV

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!