Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Индонезийци срещу действията на ККП в Шинджиянг

Стотици граждани от различни ислямски организации в Индонезия се събраха тази седмица пред китайското посолство в Джакарта. Те носеха десетки флагове, банери и плакати, критикуващи китайския комунистически режим. Този протест е акт на солидарност от страна на индонезийците, за това, което те наричат избиване на уйгури в провинция Шинджиянг (Xinjiang) от страна на Китайската комунистическа партия (ККП).

След няколкочасови протести, участниците се разгневиха, защото китайското посолство отказа да осъществи диалог с тях. Накрая, индонезийската полиция се намеси и принуди служителите на посолството да започнат диалог с протестиращите.

[Тенгку Зулкарнаен, протестиращ]:
„Ние смятаме, че гражданите трябва да бъдат защитени, независимо от тяхната вяра или убеждения. Според нас лидерът на нацията трябва да защитава своите граждани. И не само мюсюлманските граждани, а също и гражданите от други религии. Така че ние ги молим да защитят уйгурите, не да ги колонизират”.

След 30-минутен диалог, протестиращите все още бяха недоволни. Те обещаха да продължават да организират протести и дори в по-голям мащаб, докато китайският комунистически режим не промени своето отношение към уйгурите. 

Този протест в Джакарта е един от многото, станали пред китайски посолства по света през изминалата седмица.

Репортаж от Джакарта, за NTDTV

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!