Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайските държавни медии търсят начин да отменят Google?

През последните няколко седмици се появиха признаци за засилване на Интернет цензурата в Китай, един от които беше спорният филтриращ софтуер Green Dam.

Сега държавно-контролираните медии изглежда започват кампания срещу Гугъл (Google). Но някои от техните твърдения се оспорват.

Програма на държавната Китайска централна телевизия, или CCTV, твърди, че в Google има функция, която предлага фрази, въвличащи търсенето на думи, излагащи хората на порнография.

В нея CCTV демонстрира как търсене на думата "син" в Google "предлага" фраза, свързана с кръвосмешение.  

Термините за търсене се препоръчат въз основа на тяхната популярност. Според New York Times, само дни преди да се излъчи програмата, показаната от CCTV фраза не е била популярен термин за търсене.

Като част от същата програма, CCTV интервюира студент, който се оплаква, че съдържанието на Google е вредно.

Но китайски нетизени разбират по-късно, че този студент е бил всъщност стажант в CCTV, след което реакцията срещу държавната телевизия се засива.

И по странно стечение на обстоятелствата, самият стажант става също обект на цензура. Търсене на името на този стажант в Google дава следното съобщение: "Съгласно местните закони и разпоредби, резултатите от Вашето търсене не могат да бъдат показани".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!