Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Подтискането на Тибет продължава 

Положението в района на Тибет е отново напрегнато. Според получените съобщения полицията е предприела нови акции срещу тибетски монаси, принуждавайки ги да осъждат Далай Лама пред камера. 

В областта Чангду (Changdu) трима монаха са хвърлени в затвора, защото са отказали да осъдят Далай Лама, като част от така нареченото от Китайската комунистическа партия „патриотично преобразование”.

Според живеещ в Индия тибетец, след като тримата монаха са били задържани, близо 500 тибетци от девет села са отишли пред центъра за задържане, за да настояват за освобождението на монасите.

Властите са изпратили около 300 полицаи за борба с размириците, които са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат хората.  

Много тибетци са припаднали от токсичните газове и са били хоспитализирани.

Служители от Партийния комитет на област Джиангда (Jiangda) са обявили нова акция за „патриотично преобразование”. Те са принуждавали всеки монах да осъди Далай Лама и тибетското правителство в изгнание, като са записвали процеса с видео камери. Монасите били заплашени, че ако не направят това, техните манастири ще бъдат затворени, а самите те - отведени. 

Според уебсайта на тибетското правителство в изгнание, тибетски фермери от Канг (Kang) и съседни области протестират, като отказват да работят на фермите.

Тибетски поддръжници твърдят, че Ласа се намира под силен военен контрол. Властите са разположили голям брой въоръжени полицейски сили по улиците на града и по покривите на зданията. Освен това те са инсталирали камери, за да наблюдават храмовете и главните улици на града.

Репортаж от Тибет за NTDTV

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!