Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смъртоносен конфликт в Янгджианг, Китай

Положението е обтегнато в град Янгджианг (Yangjiang), провинция Гуангдонг (Guangdong). Фермери се борят да задържат своята земя, докато местни служители се опитват да я вземат за изграждане на нов увеселителен комплекс.

На 12-и юни 50-60 души пристигнали на полето в близост до градчето Донгченг (Dongcheng), за да принудят фермерите да се откажат от земята си, в името на нов проект. В така създалия се конфликт полицията убила над 20 души, а 50 други са сериозно ранени, казват местни жители.

„50-60 души бяха бити, при което те получиха мозъчно сътресение и всички са настанени в Градската болница на Янгджианг, или Областната болница на Янгдонг (Yangdong).”

По време на конфликта стотици хора са получили малки, но сериозни травми, а десетки са задържани.

Сутринта на 15 юни властите на Янгдонг изпратили още хора, за да продължат с отнемане на земята от фермерите.

„Правилно, сега там има 50-60 души с палки и дълги ножове, а булдозерите се настаняват принудително на земята на фермерите.”

Целият този хаос е заради изграждането на нов увеселителен комплекс.

От месец ноември 2007 г., областните служители на Янгдонг използват този проект като извинение, за да изземат насилствено земя, като досега са присвоили над 1400 акра.

Фермерите твърдят, че няма законна документация за отнемането на земята. Но местните власти казват, че ще продължат да арестуват всеки, който се изпречи на пътя им.


Репортаж от Китай, за NTDTV

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!