Защо китайските танци стават популярни извън Китай?

SHEN YUN СЪЗДАДЕ ИСТИНСКИ "КЛАСИЧЕСКИ" КИТАЙСКИ ТАНЦ

Водяные рукава, классический китайский танец с представления Shen Yun. (Shen Yun Performing Arts) | Epoch Times Россия

Не е тайна, че много от ранните танцьори на Shen Yun Performing Arts са завършили Пекинската танцова академия. Въпреки това, 10 години след основаването на Shen Yun в Ню Йорк, изпълненията започват да се различават от тези на другите китайски танцови компании.

„Пекинската танцова академия избира най-добрите танцьори не от стотици, а от хиляди в цялата страна. Не беше така, когато започнахме [Шен Юн]“, казва Гу Юн, завършил Пекинската танцова академия, който преподава танци и хореография в Shen Yun в продължение на много години.

Когато за първи път е създадена танцовата академия Shen Yun, тя е посещавана от кандидати, които имат голямо желание, но малко опит.

През септември Гу Юн е интервюиран в Ню Йорк, където е съдия на международно състезание по класически китайски танци, за което кандидатстват танцьори от цял ​​свят. Той казва, че мнозина са кандидатствали с надеждата да научат повече за танцовия метод Shen Yun.

Разликата е очевидна

В скорошно видео на уебсайта Shen Yun Creations водещият танцьор Стивън Уанг сравнява своя танцов опит в Китай с този на Shen Yun в Ню Йорк.

„На 12 години ме приеха в професионална танцова академия и оттогава се занимавам с танци. Вече минаха почти 20 години“, каза той.

„Танцовият стил, който изучавах в Китай, е такъв, че танцьорът добавя много от малките си странности към движенията. Но когато изпълнявате класически китайски танци в стил Шен Юн, благородното поведение е много важно. Например, когато мъжете танцуват, те трябва да бъдат много смели, доблестни и достойни.”

„Всяко изискано движение, всяка поза, всяко изражение на лицето придава на танца усещане за величие. И танцът трябва да бъде завършен с достойна поза."

Танцьорите на Shen Yun често описват естетиката на компанията като „благородна“. Артистите се стремят да представят в своя танц достоен възглед за човечеството в съответствие с ценностите на традиционната китайска култура, в която уважението към божественото е едно от основните вярвания и се смята, че човекът е създаден по образа на боговете от върховен Създател.

Опитите на Китайската комунистическа партия се провалят

Танцовите школи и компаниите от континентален Китай, свързани с китайския комунистически режим, не успяват да спечелят международна публика.

Когато Shen Yun за първи път придобива световна известност с мисията си да възроди традиционната китайска култура, вдъхновена от боговете, Китайската комунистическа партия се опитва да открадне всички лаври и да промени темата на представленията.

Тя създава около 60 китайски танцови компании и ги изпраща по цял свят, уверена, че нейните добре обучени танцьори ще постигнат международен успех.

„Чували ли сте за някоя от тези [компании]? - попита водещият в Shen Yun Джаред Мадсън по време на интервю за телевизия NTD. - “Не, защото не бяха много добри. Защо? Защото никой не иска да гледа комунистическа пропаганда. Те използват традиционната китайска култура за пропаганда на комунизма."

История на класическите китайски танци

Терминът "класически китайски танци" обаче наистина е въведен от Пекинската танцова академия. Когато първата школа отваря врати през 50-те години на миналия век, тя има за задача да организира китайските танци по такъв начин, че да може да се преподават и предават от поколение на поколение. До този момент танците се предават от опитен танцьор в театрална трупа или в императорския двор на ученици.

Когато академията поканва тези опитни танцьори да преподават, за да документират това ценно знание, тя се спира на името “класически китайски танци”, за да опише тази форма, която е била развивана през хилядолетията.

Но след това идва Културната революция, кампания от 60-те и 70-те години на миналия век, по време на която Китайската комунистическа партия се опитва да унищожи традиционната китайска култура и да я замени с комунизъм чрез кръвопролития и изгаряне на книги. След това смисълът на класическите китайски танци се губи и вече не се преподава на новите ученици.

В академия в северната част на Ню Йорк обаче танцьорите на Shen Yun неуморно изследват миналото, надявайки се да съживят най-доброто от традиционната китайска култура. В същото време те възраждат на сцената не само исторически личности и любими истории, но и ценности от конфуцианството, даоизма и будизма.

В допълнение към въвеждането на класическите китайски танци на световната сцена, те подбират и развиват древни танцови техники, усъвършенствайки изкуството си, докато създадат това, което наистина може да се нарече „класическо“.

Източник/ци: Почему китайский танец популярен за пределами Китая - The Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!