Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смъртта на 120 практикуващи Фалун Гонг от преследване, докладвана през първата половина на 2023 г.

От кореспондент на Минхуей

(Minghui.org) Общо 120 случая на практикуващи Фалун Гонг, преследвани до смърт заради поддържането на вярата си, бяха потвърдени през първата половина на 2023 г.

Фалун Гонг, известен също като Фалун Дафа, е практика ум-тяло, основана на принципите на Истинност, Доброта и Търпение. От представянето му на обществеността през 1992 г. безброй хора са били привлечени от неговите дълбоки принципи и ползи за здравето. Страхувайки се от непрекъснато нарастващата му популярност, китайският комунистически режим стартира национална кампания през юли 1999 г., опитвайки се да изкорени тази практика.

Оттогава стотици хиляди практикуващи са били тормозени, арестувани, задържани, затваряни и изтезавани. Общо 4974 смъртни случая са документирани от Minghui.org към 14 юли 2023 г. Поради строгата цензура на информацията в Китай обаче действителният брой вероятно е много по-висок.

Сред 120-те новопотвърдени смъртни случая, 26 (21,7%) са настъпили между 2003 г. и 2021 г., 37 (30,8%) са починали през 2022 г., а 54 (45%) практикуващи са починали през 2023 г. Три от жертвите не е ясно през кои години са загинали.

120-те починали практикуващи, 72 (60%) от които жени, произхождат от 20 провинции и 4 общини (Пекин, Шанхай, Тиендзин и Чунцин). Хейлундзян съобщава най-много (14), следван от Джилин (12), Ляонин (11) и Хъбей (10). Осем други региона съобщават между 5 и 9, а останалите 12 провинции и общини съобщават между 1 и 4.

99-те практикуващи, чиято възраст към момента на смъртта е била известна, са били между 23 и 92 години.

Единадесет практикуващи почиват в ареста, включително един през 2003 г., трима през 2022 г. и седем през 2023 г. През 2023 г. смъртните случаи включват жена, която почива в полицейския арест шест дни след ареста. Повечето други почиват, докато излежават присъда в затвора, включително 30-годишен бивш водещ на радио шоу, 86-годишен старши инженер, на който четиригодишната му присъда изтичала само няколко дни преди смъртта му, и 77-годишна жена, починала по време на излежаване на 13-годишна присъда.

Няколко други почиват дни след като били освободени от различни центрове за задържане, включително жена, която умира шест дни след като е освободена от шест месеца в център за промиване на мозъци, и друга жена, която почива на 80 години, само няколко дни след като е освободена от затвора по медицински причини.

На трима практикуващи са давани токсични вещества с инжекции или орално. Те почиват няколко месеца след като са освободени.

Други починали практикуващи са подложени на дългосрочен тормоз, лишаване от свобода и изтезания. Жена в провинция Съчуан е държана в затвора до края на тригодишния си срок, въпреки факта, че е била в кома. Тя почива осем месеца след освобождаването й. Мъж в Пекин почива година и половина след като е освободен след излежаването на 4-годишен затвор, като през това време загубва и двамата си родители поради преследването.

Преследването също причинява на семействата на починалите практикуващи неописуема агония и скръб. Шестгодишно момиче, което губи майка си миналата година, остава сираче след смъртта на баща си през април 2023 г. Смъртта на 73-годишна жена е предшествана от смъртта на дъщеря й и съпруга й. Няколко семейни двойки също са сред починалите практикуващи.

Медицинска сестра, която е прекарала 13 години в грижи за съпруга си с паралич, е арестувана месец след смъртта на съпруга си и осъдена на 5,5 години. Поддавайки на умственото и физическо изтощение, тя почива три години след освобождаването й, едва на 54 години.

Практикуващи Фалун Гонг, за чиято смърт е съобщено през първата половина на 2023 г. Първи ред (отляво надясно): Peng Xun, Qin Jing, Wang Yudong, Jin Chengshan, Kang Shuqin. Втори ред (отляво надясно): Liu Xinying, Wang Yufang, Xiang Huaixiang, Su Guihua, Zhang Guiyun. Трети ред (отляво надясно): Yi Chaoling, Wang Kui, Yang Lingfu, Yao Chunlan, Zhao Xin. Четвърти ред (отляво надясно): Li Peigao, Qi Jingpu, Li Huixiang, Wang Zefang, Wang Zexing

По-долу са избрани случаи на смърт през първата половина на 2023 г. Пълният списък на 120-те починали практикуващи може да бъде изтеглен тук (PDF) .

Смъртни случаи в ареста

Жена от Ухан почива шест дни след ареста

64-годишна жена в град Ухан, провинция Хубей, почива шест дни след като е арестувана за несъгласие да се откаже от вярата си във Фалун Гонг.

Г-жа Ху Йонгши е арестувана пред една болница на 30 март 2023 г., защото говори с хора за преследването на Фалун Гонг от ККП. Семейството й потвърждава на 5 април 2023 г., че тя е починала този ден. Поради строгата информационна цензура, подробности за смъртта й не са налични.

Г-жа Ху е втората практикуваща Фалун Гонг в Ухан, за която се знае, че е била преследвана до смърт през 2023 г. Другата, г-жа Зонг Минг е отслабнала и имала затруднения да говори, когато е освободена на 26 декември 2022 г., след като е била държана в местен център за промиване на мозъци за осем месеца. Косата й била побеляла. Семейството й я завело в болница на 1 януари 2023 г. Лекарят отказал да я прегледа и тя починала в спешното отделение същия ден, на 59 години.

30-годишен бивш радиоводещ е пребит до смърт в затвора

30-годишен бивш водещ на народната радиостанция на Съчуан е пребит до смърт на 2 декември 2022 г., докато излежава петгодишна присъда в затвора Дзяджоу, провинция Съчуан.


Г-н Панг Сюн

Тялото на г-н Панг Сюн било покрито със синини от побоя и имало следи от токови удари и здраво завързване с въже. Той също бил изпаднал в състояние на инконтиненция поради мъченията.

Затворът отрича да е измъчвал г-н Панг и твърди, че той е починал от хипертиреоидизъм.

Г-н Панг е арестуван на 27 юли 2020 г. за разпространение на материали за Фалун Гонг и по-късно осъден на пет години в затвора Jiazhou.

Тялото на г-н Панг е покрито със синини, когато почива.

31-годишен мъж почива, докато излежава 8,5 години затвор

Родителите на г-н Цзян Йонг са информирани за смъртта му на 23 януари 2023 г., втория ден от китайската Нова година. Той е едва на 31 години.

Г-н Цзян, жител на град Чанчун, провинция Джилин, излежавал 8,5-годишна присъда за практикуване на Фалун Гонг. Въпреки че бил в критично състояние поради организирането на продължителна гладна стачка в знак на протест срещу преследването, властите отказали да го освободят по медицински причини, позовавайки се на несъгласието му да се отрече от вярата си.

Г-н Цзян е арестуван на 28 юни 2021 г. и осъден на 8,5 години в затвора Gongzhuling по скалъпено обвинение за „подкопаване на държавната власт“. Семейството му често ходело в Бюрото за управление на затвора, за да иска освобождаването му по лекарско назначение, но било игнорирано.

Пенсиониран професор умира на 82 години, докато излежава три години затвор

82-годишна жена в град Янджи, провинция Дзилин, почива на 22 май 2023 г., докато излежава три години затвор за вярата си във Фалун Гонг. Г-жа Ан Фузи е арестувана за последно в края на август 2021 г. и приета в женския затвор в провинция Дзилин седмици по-късно.

Няколко месеца преди смъртта на г-жа Ан затворът уведомил семейството й, че тя е развила плеврален излив и ги поискало да съдействат на властите при нейното лечение. Нейният син и дъщеря, и двамата работещи в Южна Корея по това време, поискали виртуални срещи или телефонни разговори с нея, но молбите им били отказани. Позовавайки се на пандемията като извинение, затворът не позволил на другите членове на семейството й също да я посетят лично.

След като почива, затворът поисква от семейството й да подпише съгласие тялото й да бъде кремирано, но не е ясно дали близките й са се съгласили. В затвора тялото й било кремирано без присъствието на някой от членовете на семейството й.

Г-жа Ан, от корейски етнос и пенсиониран професор в Университета за радио и телевизия Янбян, не е единствената в семейството си, която е загубила живота си заради преследването на Фалун Гонг. Нейната сестра, г-жа Ан Ингджи, почива на 64 години на 26 декември 2022 г. след години на задържане и по-късно изселване, за да избегне по-нататъшни арести.

86-годишен мъж почива дни преди да излежи неправомерна присъда

86-годишен мъж в град Кунминг, провинция Юнан, почива на 4 януари 2023 г., дни преди да приключи излежаването на четиригодишна присъда за практикуване на Фалун Гонг.

Г-н Ли Пейгао се пенсионира от Yunnan Construction Installation Company като старши инженер през 1994 г. и живее сам. След началото на преследването през юли 1999 г. той е бил държан три пъти в център за промиване на мозъци, арестуван дузина пъти и домът му е бил претърсван седем пъти. Когато не е бил в ареста, полицаите са го наблюдавали и следели, подслушвали са му телефона и са го викали на разпит.

Последната присъда на г-н Ли е в резултат на ареста му на 26 ноември 2015 г. Въпреки че скоро бил освободен под гаранция поради напредналата си възраст, местният съд го осъдил на четири години на 8 октомври 2016 г. Затворът никога не е позволявал на семейството му да го посещава през този период от време.

Според затворници, които са били освободени преди него, г-н Ли е бил в добро здраве в затвора и е шокиращо, че внезапно е починал, само дни преди да бъде освободен. Служителите на затвора твърдят, че той е починал от болест, но не са предоставили повече информация на семейството му.

77-годишна жена почива, докато излежава 13-годишна присъда

Г-жа Фей Шуцин от град Харбин, провинция Хейлундзян, почива в женския затвор на провинция Хейлундзян на 16 февруари 2023 г., докато излежава 13-годишна присъда. Тя е на 77 години.


Г-жа Фей Шуцин

Според семейството на г-жа Фей тя е развила миома на матката, високо кръвно налягане и сърдечно заболяване малко след затварянето й, но затворът многократно отхвърля молбата им за освобождаването й по медицински причини. Семейството не е имало право да я вижда от 2019 г.

Когато г-жа Фей загубила апетита си и била измъчвана от постоянна сънливост, тя била отведена в затворническата болница на 13 януари 2023 г. Лекарят открил, че има множество лакунарни инфаркти, мозъчна атрофия и тежко белодробно заболяване. Въпреки състоянието й, затворът все още отхвърля молбите на семейството й да я посети и също така отказва да я освободи.

Затворът информира семейството на г-жа Фей в 13 часа на 16 февруари, че я прехвърлят в друга болница. Но само час по-късно от затвора се обадили отново и казали, че току-що е починала. Семейството й подозира, че тя може вече да е починала, когато от затвора са се обадили по-рано.

Първоначално затворът забранява на семейството на г-жа Фей да види трупа й. Но предвид тяхното настояване, охраната отстъпила, след като получила одобрение от своя началник. Семейството на г-жа Фей каза, че тя изглеждала изключително слаба и главата й била обръсната.

Г-жа Фей, която е работила в хранително-вкусовата промишленост, е арестувана на 29 март 2013 г. за поставяне на банери с надписи „Фалун Дафа е добра“. Окръжният съд в Илан я осъдил на 13 години затвор.

Във вегетативно състояние и с отказ за медицинско освобождаване в продължение на две години, мъж от Хъбей умира два месеца преди освобождаването му от затвора

Съпругата на г-н Лай Джичянг чака седем дълги години, нетърпелива да се събере отново с него, само за да научи на 3 януари 2023 г., че той е починал два месеца преди планираното му освобождаване от излежаване на неправомерна присъда заради вярата му във Фалун Гонг.

Според съпругата на г-н Лай, на която не било позволено да види трупа му до следващия ден, той е бил свит и лицето му е било наранено. Петима пазачи не й позволили да се доближи до него. Те отказали да върнат трупа му на семейството и измамили дъщеря му да подпише формуляр за съгласие трупът му да бъде кремиран.

Г-н Лай от град Таншан, провинция Хъбей, е арестуван на 31 март 2016 г. и тайно осъден на седем години. Възрастната му майка е толкова травматизирана, че почива малко след това.

Г-н Лай получва инсулт през 2019 г. от изтезанията в ареста, но затворът отхвърлил многократните молби на семейството му да го посети. Когато съпругата му най-накрая получава разрешение за посещение през януари 2020 г., тя било с разбито сърце, когато вижда, че охраната трябвало да го изнесе. Той почти не можел да се движи, не изглеждал да я разпознава и не реагирал, когато тя плакала.

Според вътрешен човек г-н Лай е бил държан в затворническата клиника близо шест месеца и е бил хранен насила всеки ден. Пазачите държали сондата за хранене в стомаха му. Някои от медицинските сестри от време на време използвали кърпа, за да капят вода в устата му и той често имал сълзи в очите си, когато правели това. Той също движел устните си, но не можел да говори.

Семейството на г-н Лай поискало медицинско условно освобождаване за него, но от затвора твърдяли, че трябва да изчакат началниците си да вземат решение. Междувременно те таксуват семейството с няколко хиляди юана, твърдейки, че са необходими за плащане на медицинските сметки на г-н Лай.

Състоянието на г-н Лай се влошило допълнително през 2020 г. и той се заразил с белодробна инфекция през август 2020 г. Той бил във вегетативно състояние и имал затруднения с дишането. Когато затворът го откарал в болницата, лекарят му направил трахеотомия, но нищо друго. Лекарят намекнал, че няма много надежда той да се възстанови.

Въпреки състоянието на г-н Лай, затворът винаги го е държал окован с тежки вериги. Той бил върнат в затвора след повече от месец в болницата само за да бъде отново върнат в болницата на 9 септември 2020 г.

Семейството на г-н Лай продължило да кандидатства за условно освобождаване по медицински причини за него. Затворът твърдял, че съдебното бюро е отхвърлило искането. Когато семейството му отишло в съдебното бюро, за да подаде молбата, те били спрени на вратата и не им бил позволено да говорят с никого.

53-годишна жена умира в затвора, докато излежава седем години

Г-жа Тенг Шули от град Джиши, провинция Хейлундзян, почива на 10 януари 2023 г., докато излежава седемгодишна присъда. Тя е на 53 години.

Г-жа Тенг е арестувана на 12 октомври 2020 г. и осъдена на седем години затвор с глоба от 80 000 юана на 2 юни 2021 г. След като е отведена в женския затвор в провинция Хейлундзян през 2021 г., тя е принудена да гледа пропагандни видеоклипове, демонизиращи Фалун Гонг всеки ден. Тя също е лишена от сън и принудена да седи на малко столче в продължение на дълги часове, без да мърда.

Психическите и физически мъки се отразява зле на здравето на г-жа Тенг. Тя яде много малко и отслабва. Тя също развива тумор в корема си, който причинява силно кървене при всяка дефекация.

Г-жа Тенг е толкова слаба, че е прикована на легло. Тя не можа да стане дори когато надзирателите идват да оглеждат килията. Съкилийниците й се страхували, че тя може да умре всеки момент. По-късно било установено, че има последен стадий на рак на черния дроб и ректума.

На съпруга на г-жа Тенг са отказани посещения при нея въпреки многократните му молби. Затворът също отхвърлил молбата му да я освободи по медицински причини, дори когато тя е на ръба на смъртта.

Смъртни случаи поради изтезания в затвора и дългосрочен тормоз

80-годишна жена в критично състояние, докато е в затвора, почива дни след като е освободена по медицински причини

Г-жа Ли Гуибин, жителка на град Кинхуандао, провинция Хъбей, е осъдена на четири години на 76-годишна възраст за практикуване на Фалун Гонг. В средата на април 2023 г., две години след като тя е отведена в женския затвор в провинция Хъбей, синът й е информиран от затвора, че тя умира. Той се втурва към затвора и я отвежда в болница в Шъдзяджуан (където се намира затворът), след като затворът се съгласил да я освободи по медицински причини.

След два дни лечение г-жа Ли била отведена у дома (на около 570 мили от Шъдзяджуан) и приета в местна болница. Тя почива малко след това на 16 април, на 80 г.. Според човек, който е видял тялото й, тя е била само кожа и кости след две години затвор.

Г-жа Ли била арестувана на 27 април 2018 г., докато изучавала ученията на Фалун Гонг с трима други практикуващи. След като не успяла да издържи необходимия за задържане физически преглед, полицията я освободила и я оставила под домашен арест. Арестувана е още два пъти – на 20 август и отново на 27 декември 2018 г. Всеки път е разпитвана и освобождавана. Тъй като тя отказала да подпише протоколите за разпит, полицаите подписали документите вместо нея против волята й.

Поради постоянния тормоз г-жа Ли развила симптоми на инсулт. Тя не можела да говори и трудно ходела известно време.

Окръжният съд Чанли осъдил г-жа Ли на четири години затвор с глоба от 10 000 юана. Тя била върната обратно в центъра за задържане в Цинхуандао на 18 ноември 2020 г. и преместена в затвора през май 2021 г.

78-годишен мъж страда от загуба на паметта, умира осем месеца след освобождаването си от затвора

По времето, когато г-н Хан Шуншин от град Луоянг, провинция Хенан, бил освободен през септември 2022 г. от изтърпяване на двугодишен затвор, той загбва паметта си и става дезориентиран и изключително слаб. Той е приет в редица местни болници, но никакво лечение няма ефект върху него. Почива на 13 май 2023 г. на 78 години.

Страданията на г-н Хан произтичат от арест на 15 декември 2017 г., след като е докладван за разпространение на календари с информация за Фалун Гонг. Той е осъден на две години затвор с глоба от 6000 юана на 14 август 2020 г. Жалбата му е отхвърлена от висшия съд.

Няколко служители нахлуват в дома на г-н Хан на 20 септември 2020 г. и го отвеждат в затвора Синми. Той продължил да практикува Фалун Гонг и бил подложен на безмилостни мъчения, които в крайна сметка отнели живота му.

Жена от Съчуан умира осем месеца след освобождаването си от затвора във вегетативно състояние

Г-жа Ляо Гуанхуей е била във вегетативно състояние, когато е била освободена на 20 юли 2022 г., след като е излежала тригодишен затвор за практикуване на Фалун Гонг. Жителката на град Мианянг, провинция Съчуан, почина осем месеца по-късно на 23 март 2023 г. Тя беше на 70 години.

Г-жа Ляо пада на 10 март 2021 г., докато е затворена в женския затвор в провинция Съчуан. Затворът отхвърли искането на семейството й да я освободи по медицински причини и я държа в ареста до края на срока й, въпреки факта, че тя остава в кома след падането.

Тъй като затворническата болница не е фиксирала правилно черепа й по време на краниотомията, има голяма хлътната област от дясната страна на главата й. Тя също имала дихателна тръба в гърлото си, тръба за хранене в носа си и уринарен катетър. Цялото й тяло било вдървено.

Тъй като не знаели как да се грижат за нея, семейството на г-жа Ляо я откара в местна болница часове след като е изпратена у дома от затвора на 20 юли 2022 г. Седмица по-късно, на 27 юли, тя започва да получава конвулсии и устните и горната част на тялото ѝ стават лилави. Въпреки че оцелва след спешно лечение, семейството й не можеше да си позволи да я задържи в болницата за по-нататъшно лечение. Те я ​​прибрат малко след това и сами се грижат за нея. Те бяха съкрушени от смъртта й на 23 март 2023 г.


Г-жа Liao Guanghui в кома

Г-жа Ляо е арестувана у дома ѝ на 20 юли 2019 г. и осъдена на три години от окръжния съд Фученг. Надзирател от затвора се обадил на семейството й в 5 сутринта на 10 март 2021 г. и им казал да отидат в болница Хуаши, за да подпишат формуляр за съгласие тя да има краниотомия. Пазачът твърди, че тя е „паднала и си е ударила главата, докато е използвала тоалетната“, но лекарят разкрива, че тя също има наранявания на трахеята и един от белите дробове.

Когато съпругът на г-жа Ляо, г-н Ли Шуангцюан, и техният син я посетили в болницата на 14 март, главата й била увита в марля и тя била на кислородно дишане. Тя остава в кома и семейството й нямаше право да я види отново до края на присъдата.

67-годишна жена от Тиендзин умира без дом след десетилетия на преследване

Г-жа Лю Шупин, 67-годишна родом от Тиендзин, почива при разселване на 14 юни 2023 г., слагайки край на десетилетия на страдание в продължаващото преследване на Фалун Гонг.

Г-жа Лиу приписва на Фалун Гонг възстановяването на здравето й, но многократно е била набелязвана, защото е отстоявала вярата си след началото на преследването през юли 1999 г. Тя получава една година принудителен труд през декември 2000 г., но в крайна сметка е държана в ареста за шест последователни години защото отказала да се откаже от вярата си. Тя била изправена пред постоянен тормоз от властите след като е освободена и се укрива през 2018 г., за да избегне нови арести.

Докато живее далеч от дома, г-жа Лиу пропусна раждането на внука си и не можа да види майка си за последен път, преди по-възрастната жена да почине.

Близките на г-жа Лиу също страдали изключително много. Нейният съпруг, практикуващ Фалун Гонг, също многократно е арестуван. Веднъж той чупи крака си, след като се опитва да избяга от полицейския арест, като скочил от прозорец на втория етаж. Един от полицаите злорадствал от нараняванията му: „Никога не си и помисляй да ставаш от леглото до края на живота си!“

Дъщеря им трябвало да напусне училище на 11-годишна възраст (около 2001 г.), след като полицията нареди на училищните администратори да подбуждат други ученици да я тормозят и изолират заради вярата на родителите й във Фалун Гонг.

Бащата на г-жа Лиу получава внезапно сърдечно заболяване в края на 2002 г. и почива дни по-късно, след като полицията му казва, че ще държат дъщеря му в ареста още няколко години, вместо да я освободят, както било обещано.

Семейни трагедии

Съпругът и съпругата почиват с разлика от три месеца

Когато г-н Гао Женцай е освободен на 2 януари 2023 г., след излежаване на 3,5-годишен срок за вярата си във Фалун Гонг, той бил изтощен, почти сляп и недееспособен. Съпругата му, г-жа Шу Сучин, не е била вкъщи, за да го посрещне, тъй като е починала месец по-рано поради психическия стрес от преследването.

Г-н Гао е починал за по-малко от два месеца на 26 февруари на 71 години.

Г-н Гао от град Таншан, провинция Хъбей, бил арестуван у дома си на 3 юли 2019 г. и осъден на 3,5 години на 11 ноември 2020 г.

Тъй като г-жа Шу и дъщеря им често посещавали полицейския участък, за да търсят справедливост за г-н Гао, полицията и служителите на жилищния комитет непрекъснато ги тормозели и нареждали на г-жа Шу да подпише изявления, че се отрича от Фалун Гонг. Когато тя отказва да се подчини, полицията опитва да принуди дъщеря й, която не практикува Фалун Гонг, да ги подпише от нейно име.

В допълнение към тормоза, властите също подтикват съседите на г-жа Шу да я наблюдават. Понякога я следели, когато излизала. Когато приятелите й идвали да я посетят и й носели храна, съседите й отивали в дома й и я предупреждавали, че приятелите й вече нямали право да я посещават.

Поради психическия стрес, г-жа Шу започва да страда от постоянна треска и системни отоци. Тя постепенно загубва способността си да се грижи за себе си и почива в средата на ноември 2022 г.

Шестгодишно момиче, останало сираче при преследването на Фалун Гонг

Загубила майка си през юли 2022 г., шестгодишното момиче Лили (псевдоним) в град Цикихар, провинция Хейлундзян, наскоро остана сираче, когато баща й също почина през април 2023 г.

Страданията на Лили започнали още преди да се роди. Без да знае, че е бременна, г-жа Джу Шиумин провежда петмесечна гладна стачка в знак на протест срещу произволното й задържане и изтезания заради практикуването на Фалун Гонг. Било истинско чудо, че бременността й остава жизнеспособна през всичките й изпитания и Лили се ражда на 8 декември 2017 г.

Само шест дни след раждането й, бащата на Лили, г-н Уанг Юдонг, е осъден на три години заради вярата си във Фалун Гонг. Г-жа Джу се бори да се грижи за Лили сама, като същевременно избягва полицейския тормоз.

Когато г-н Уанг е освободен през март 2020 г., той страда от нарушена подвижност и увреден говор поради инсулт, който получава в затвора. С продължаващия полицейски тормоз семейството все още не може да остане заедно. Г-жа Жу връща Лили у дома през 2021 г., за да живее с г-н Уанг, докато самата тя продължава да бяга.

Най-лошият кошмар на г-н Уанг се сбъдва, когато някой му се обажда и му съобщава за смъртта на г-жа Джу през юли 2022 г. Въпреки че той се опита усилено да осигури любов и грижа за малката си дъщеря, която никога не била живяла без страха и натиска от преследване от раждането си, физическата и психическа травма, която претърпял през годините, надхвърлят това, което можел да издържи. Той почина в съня си на 9 април 2023 г. Колкото и отчаяно да го викаше малкото му момиче, той така и не се събуди. И той, и г-жа Джу бяха на 51 години, когато починаха.


Г-н Уанг Юдонг


Г-н Wang Yudong и семейството му


Дъщерята на г-н Уанг


Дъщерята на г-н Уанг малко след раждането

Арестувана един месец след смъртта на съпруга си от преследване, бивша медицинска сестра също умира девет години по-късно

Съпругът на г-жа Лиу Синин остана с тежък паралич, след като беше изтезаван в трудов лагер за практикуване на Фалун Гонг. Той остава прикован на легло през следващите 13 години и умира на 19 февруари 2014 г. на 45-годишна възраст. Г-жа Лиу от град Далиан, провинция Ляонин, е арестувана месец по-късно и осъдена на 5,5 години затвор заради споделената си вяра в Фалун Гонг.

Полицията продължава да тормози г-жа Лиу, след като тя се връща у дома през март 2020 г. Те често я питат дали планира да се премести в чужбина. Дори когато тя посочва, че няма, полицаите я наблюдават всеки ден. Те винаги я следвали, когато пътувала извън града, за да посети дъщеря си.

Годините упорита работа в грижите за съпруга й, докато отглеждат дъщеря им, както и нарастващият психически натиск от преследването, се отразват на здравето на г-жа Лиу. Жителката на град Далиан, провинция Ляонин, почина на 22 април 2023 г. Тя беше на 54 години. Дори месец преди смъртта й се обадили от полицията и поискали да разговарят с нея.


Покойната г-жа Liu Xinying и съпругът й г-н Qu Hui

След като загуби дъщеря си и съпруга си, 73-годишна жена също почина поради преследването на Фалун Гонг

След трагичната смърт на дъщеря й и съпруга й преди години, г-жа Сян Хуайсян, пенсионирана банкова служителка в град Ченжоу, провинция Хунан, почина на 2 април 2023 г. поради преследването на Фалун Гонг. Тя беше на 73 години.


Г-жа Xiang Huaixiang

Единствената дъщеря на г-жа Сян, г-жа Чен Лиджуан, е арестувана през 2000 г., докато изпълнява упражненията на Фалун Гонг на площад Тянанмън в Пекин. По това време тя е на около 20 години и все още в колежа. Полицията отива в Пекин и я връща в Ченджоу. Заради изтезанията в ареста тя се разболява. Тя е освободена под гаранция и отведена в психиатрична болница през юли 2000 г. Състоянието й обаче се влошава и тя почива през ноември 2004 г.

След третият и последен арест на г-жа Сянг на 19 юли 2010 г., съпругът й, г-н Чен Джицян, посещава съда, за да поиска нейното освобождаване, само за да бъде уплашен от служителите на съда. След това развива рак на черния дроб. Той е кандидатствал няколко пъти г-жа Сянг да бъде освободена, за да се грижи за него, но винаги е получавал отказ. По-късно г-н Чен почива сам вкъщи. Тялото му било открито едва след като започнало да се разлага и съседите му го надушили.

Когато г-жа Сян е освободена след излежаване на седемгодишна присъда на 18 юли 2017 г., тя е съкрушена да разбере, че пенсията й е спряна от септември 2014 г. Тя многократно се обръща към бившия си работодател и провинциалното бюро за социално осигуряване, но на нямло полза.

Освен това нейният работодател изисква от нея да върне повече от 90 000 юана пенсионни обезщетения, които е получила между септември 2010 г. и септември 2014 г. Тъй като тя нямала пари да покрие искането, работодателят й удържа пари от пенсионната й сметка, започвайки през август 2017 г. ( един месец след освобождаването й). Те казаха, че ще й дадат субсидия за покриване на минималните разходи за живот, след като възстановят цялата сума от 90 000 юана за девет години, но няма да възстановят нейните пенсионни обезщетения. Психическите и финансови страдания в крайна сметка отнемат живота й и тя почива на 2 април 2023 г.

Жена от Шанси умира 19 месеца след освобождаването си от затвора, оставяйки след себе си възрастна дъщеря, доведена до психически колапс от преследване преди десетилетия

Г-жа Ши Шиулин от окръг Пиндинг, провинция Шанши, е осъдена на десет месеца затвор през януари 2021 г. заради вярата си във Фалун Гонг. Тя е подложена на постоянен тормоз от властите, след като е освободена през ноември 2021 г. Тя живеела в страх и почива през юни 2023 г.

Г-жа Ши започва да се практикува Фалун Гонг през януари 1999 г. и никога не се колебае във вярата си след началото на преследването. Тя е арестувана през 2003 г. и получава една година и два месеца принудителен труд.

Нейната дъщеря, г-жа Лиу Янминг, тогава на 24 години и учителка в началното училище Dongsuohuang в окръг Пиндинг, е замесена след ареста й през 2003 г. Полицията и училищната управа оказват огромен натиск върху младата жена заради вярата на майка й. Г-ца Лиу била толкова травматизирана, че развива психично разстройство. Тя е неработоспособна от втората половина на 2004 г.

Човек от Дзянсу почина след две десетилетия на тормоз и изнудване, на майка му не й е позволено да се свърже с него

Г-н Ли Дзянпин, практикуващ Фалун Гонг в град Нанджинг, провинция Дзянсу, е арестуван няколко пъти за поддържане на вярата си по време на преследването през последните 24 години. Когато не е бил задържан, той е бил принуден да се мести често за известен период от време, за да се укрива от полицията. След като се връща у дома, той бил изправен пред постоянен тормоз от страна на полицията и живеел в страх, че може да бъде арестуван всеки момент.

Наблюдавайки частната компания на г-н Ли и неговите недвижими имоти, полицията намира всякакви извинения, за да го изнудва за пари. Наблюдението е ескалирало в началото на края на 2019 г. Полицията и служителите на жилищния комитет дори започнали да играят маджонг (хазартна игра) в дома му и го принудили да играе с тях, за да го изнудват за пари.

Главният офицер предупреди г-н Ли: „По-добре бъди умен. Мислиш ли, че сме тук, за да играем с теб? Нека ти кажа, за упорити хора като теб можем да те убием по всяко време и да ти извадим сърцето и черния дроб. Кажи на жена си, ако спрем да идваме в дома ти, тя трябва да дойде при мен. Страхувам се, че вече няма да можете да я намерите, ако това стане. Никой няма да ти помогне. Можеш също да кажеш на децата си. С нашето идване тук ти запазваш компанията и имотите си. Вашето семейство също може да прекара време заедно. Колко хубаво е това!“

Тормозът и изнудването причинили на г-н Ли огромен емоционален стрес. Той почина в средата на април 2023 г. Беше на 61 години.

Г-н Ли не беше единственият в семейството му станал жертва по време на продължилото 24 години преследване. Майка му, също практикуваща, била заплашвана от полицията да не се свързва с него. Ако го направи, и тя, и той щели да се сблъскат със сериозни последствия. На 80-годишна възраст тя почива в дистрес в края на 2017 г.

Смъртни случаи след токсични инжекции или принудени да приемат неизвестни лекарства в ареста

Мъж от Анхуей, получил токсична инжекция по време на задържане, почина десет месеца след освобождаването

Мъж от град Хефей, провинция Анхуей, загубил способността си да говори, след като му били поставени токсични инжекции един месец преди да приключи излежаването на затворническа присъда за практикуване на Фалун Гонг. Г-н Пенг Юшин се борил с влошено здраве след освобождаването си и почива десет месеца по-късно в средата на август 2022 г., на 55 години.

Г-н Пенг, бивш служител на статистическото бюро на провинция Анхуей, е арестуван в квартала си на 24 април 2020 г. Без да показва документи за самоличност или заповед за обиск, или да разкриват самоличността си, полицията нахлува в дома му и конфискува лаптопа му, два принтера, 50 книги на Фалун Гонг и 500 юана в брой. Късно същата вечер той е освободен.

Г-н Пен отишъл в полицейския участък през май 2020 г., за да поиска връщането на личните му вещи, само за да бъде арестуван и държан в центъра за задържане в град Хефей. По-късно той тайно е осъден на 1,5 години и му е наредено да излежи присъдата в същия арест.

Един месец преди да бъде освободен, г-н Пенг е извеждан от центъра за задържане шест пъти и всеки път е инжектиран с розово вещество. По времето, когато е освободен на 23 октомври 2021 г., той бил загубил почти цялата си способност да говори или да състави цалостно изречение.

Само от време на време можел да произнесе няколко думи. На въпрос дали са му поставяни токсични инжекции, той кимнал. Цялостното му познание също било намаляло значително. Не успял да напише и адреса си. Но когато другите написали няколко адреса, той успял да разпознае домашния си адрес. Поради цялостното му състояние, не е ясно дали г-н Пенг е претърпял други мъчения, докато е бил в ареста.

Г-н Пенг се борил с лошо здраве след освобождаването си, особено като се има предвид, че живеел сам. В средата на август 2022 г. местните практикуващи научили новината за внезапната му смърт. Според сестра му, съседът на г-н Пенг е съобщил за смъртта му в полицията и докладът от аутопсията, издаден от полицейското управление на област Шушан, гласи, че той е починал от инсулт.

Закъснели новини: Жена от Шанси, принудена да вземе неизвестен наркотик, докато е в ареста, умира девет месеца по-късно

Г-жа Тиан Джин'И от град Датонг, провинция Шанши е била принудена да вземе неизвестен наркотик по време на десетдневен арест заради вярата си във Фалун Гонг. Реакциите й значително се забавили и паметта й се влошила след освобождаването й. Дланите и пръстите й също потъмнели. Тя починала девет месеца по-късно. Семейството й подозира, че лекарството, което е била принудена да приема в ареста, е токсично.

В продължаващото вече 24 години преследване на Фалун Гонг от китайския комунистически режим, принудителното прилагане на токсични лекарства често се използва в центровете за задържане и затворите в цялата страна, за да се унищожи здравето и силата на волята на практикуващите.

Г-жа Тиан била задържана от полицията при групов арест на 30 август 2019 г. Докато била държана в затвора в град Датонг, полицията твърди, че има високо кръвно налягане и й нарежда да вземе някакви хапчета. Когато тя отказала да се подчини, полицаите я завързали в леглото и я заплашили, че ще я нахранят насила с лекарството. В този момент служител се приближи и казал на г-жа Тиан: „Държим ви тук само десет дни. Ако приемате лекарството сами, няма да се налага да търпите насилствено хранене, което е доста болезнено.

Г-жа Тиан се съгласила да вземе лекарството. Когато е освободена десет дни по-късно, умственият й капацитет е значително намалял. Тя често забравя неща и има бавни реакции. Външният й вид също се състарява драстично.

Два дни преди да почине през май 2020 г., неина приятелка забелязва, че дланите и пръстите й са черни. Тя я попитала какво се е случило. Г-жа Тиан отговорила, че те са били такива през последните месеци.

В допълнение към последния си арест, г-жа Тиан преди това получава една година в женския принудителен трудов лагер в Тайюан, след като е арестувана на 19 април 2007 г. за разпространение на информационни материали за Фалун Гонг.

Човек от Ляонин умира десет месеца след последния арест, като му е поставена подозрителна ваксина срещу COVID-19 в ареста

Мъж от град Бенси, провинция Ляонин, бил насилствено инжектиран с така наречената ваксина срещу COVID-19 и започва да страда от тежки странични ефекти два дни по-късно. След като вазвива постоянна температура и кашлица в продължение на десет месеца, г-н Тиан Шяофей почива на 5 май 2023 г. на 65 години.

Г-н Тиан е арестуван у дома на 13 юли 2022 г. Полицията покрива главата на г-н Тиан с черна качулка и го отвежда в полицейското управление за разпит. Те му казали: "Ние защитаваме лошите хора и арестуваме добрите."

Илюстрация: държан в метална клетка

Полицията затваря г-н Тиан в метална клетка, където той не можел да се изправя или да протегне краката си. Той гладува два дни. Полицаите не спираха да го разпитват и заплашват, но той не отстъпва.

Един от полицаите с фамилно име Чен му казал: „Дори ако трябва сам да платя парите, бих подкупил някого, за да те изпрати в центъра за задържане и да те осъди на още десет години.“

Полицията отвела г-н Тиен в болницата за медицински преглед. Те го държали и насила му поставиха инжекция, за която твърдяли, че е ваксина срещу COVID-19. Когато г-н Тиен не успява да премине прегледа, полицията се опитва да принуди лекаря да издаде фалшив доклад за здравето му. Лекарят отказал да се подчини и центърът за задържане отказал прием на г-н Тиан.

Г-н Тиан бил отведен у дома вечерта на 15 юли 2022 г. Той не можел да се храни и се борел с упорита треска и кашлица. Той също страдал от значителна загуба на тегло. Почива по-малко от десет месеца по-късно.

Преди последния си арест, г-н Тиан е задържан от полицията в Пекин на 26 декември 2000 г., когато отива там, за да апелира за Фалун Гонг. Той е арестуван отново на 26 февруари 2002 г. и тайно осъден на десет години затвор.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Persecution Deaths of 120 Falun Gong Practitioners Reported in the First Half of 2023 | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!