Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медитацията облекчава възпалението и защитава сърцето - и това не е всичко


Проучване от Харвардското медицинско училище показва, че практиките по йога и медитация стимулират производството на енергия в митохондриите. Това има благоприятен ефект върху имунитета и устойчивостта на стрес. Снимка: suc / pixabay / CC0 Public Domain

Човешкото тяло е интегрална структура, поради което дълбоките промени в съзнанието се отразяват на физическото здраве. Ето защо медитацията носи полза не само на мозъка и психиката, но и на всички системи и органи.  

Като се има предвид, че медитацията е преди всичко инструмент за подобряване на съзнанието, понякога е трудно научно да се обясни нейният ефект. Както казва героят на филма "Формула на любовта": "Главата е един тъмен предмет и не може да бъде изследвана."

Благодарение на съвременните методи обаче е възможно да се научи повече за медитацията. Има около три хиляди изследвания по медитация. Но повечето от тях не са станали достояние на широката публика.

Ето няколко примера за лечебните ефекти на медитацията върху организма.

1. Сърдечни заболявания и хипертония

Медитацията може да облекчи сърдечните проблеми. Нямаме предвид проблеми в отношенията, а сърдечно-съдовите заболявания. Практикуването на дзен медитация в продължение на три месеца намалява стреса и високото кръвно налягане, според Института по психиатрия в Болоня, Италия.

Тъй като релаксацията води до образуването на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, кръвното налягане се нормализира. Освен това хората с висок риск от хипертония отбелязват положителни ефекти от медитацията.

В продължение на пет години учени от Университета по мениджмънт в Махариши наблюдават две групи хора. Първата практикувана медитация. Те са имали 48% по-нисък риск от инфаркт, инсулт и смърт след пет години. Те са се чувствали по-добре от втората група, занимаваща се с упражнения в клас и хранеща се на диета.

2. Митохондрии

Проучване от Харвардското медицинско училище показва, че практиките по йога и медитация стимулират производството на митохондриална енергия. Това има благоприятен ефект върху имунитета и устойчивостта на стрес.

Митохондриите са енергийните фабрики на клетките. Нарушеното производство на енергия засяга всички клетки и системи, по-специално имунната функция.

3. Възпалителни процеси

Изследвания на Центъра на Вайсман (Университет на Уисконсин-Медисън) показват, че практикуването на медитация има генетични и молекулярни ефекти. Отбелязва се намаляване на активността на провъзпалителните гени. Това е от полза за физическото възстановяване. Също така активността на възпалителните гени е свързана с развитието на много хронични заболявания и системни възпаления.

В тази връзка медитацията е оказала лечебен ефект при пациенти с бронхиална астма, ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата. В проучване на невролози от Университета на Уисконсин-Медисън хората са били обучавани или на медитация, или на хранене, упражнения и музикална терапия. Оказало се, че медитацията е по-ефективна от другите методи относно облекчаване на симптомите.

медитация, психология, сознание

Човешкото тяло е интегрална структура, поради което дълбоките промени в съзнанието се отразяват на физическото здраве. Снимка: Jeremy Hockin / flickr / CC BY 2.0

4. Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер се нарича още сенилна деменция. Изследване, публикувано от научного списание “Brain, Behavior and Immunity”, предполага, че 30 минути медитация на ден не само намаляват чувството за самота при възрастните хора, но и намаляват вероятността от депресия, болестта на Алцхаймер и преждевременна смърт.

5. ХИВ и стрес

Имунитетът на заразените с ХИВ хора има сериозен враг - стресът. Стресът усилва имунодефицитния вирус и ускорява смъртта на CD4 лимфоцитите (защитни клетки). Учени от Министерството на финансите на Центъра за психоневроимунология към Калифорнийския университет в Лос Анджелис показаха, че медитацията може да забави прогресията на ХИВ.

Учените са предложили на 48 пациенти да практикуват медитация в продължение на осем седмици. Те са преброили броя на CD4 в кръвта им преди и след експеримента. Пациентите, използвали програмата за медитация, са имали по-малко загинали CD4 клетки от останалите пациенти.

6. Продължителност на живота

Теломерите са неразделна част от хромозомите и предотвратяват загубата на генетичен материал при постоянно деление. Дължината на теломерите е свързана с продължителността на живота. Медитацията може да има благоприятен ефект върху дължината на теломерите чрез намаляване на стреса, намаляване на възпалението и подобряване на хормоналните нива.

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

На ръба на смъртта германка се възстановява от Covid, след като рецитира две чудотворни фрази

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Медитация снимает воспаление и защищает сердце. И это еще не всё

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!