Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Лежане на земята“: Тих протест в Китай разкрива отчаянието за свобода

(Minghui.org) Ако напоследък сте били сред китайски нетизени (интернет потребители), може би сте се натъкнали на странен термин: „лежане на земята“. Както при много популярни жаргонни термини, лежането на земята идва от по-младите поколения и по-специално от натиска и трудностите, пред които е изправена китайската младеж.

Поради недоволството си от обществото, както и не виждайки изход от положението си, много млади хора в Китай са избрали да живеят възможно най-пасивно, като мълчалив протест срещу сегашната система, както и срещу социалното статукво. Те наричат ​​този акт на протест „лежане на земята“.

Произход на движението “лежане на земята”

Произходът на движението „лежане на земята“ е от онлайн статия, озаглавена „Лежането на земята е справедливост“, която се харесва на много млади хора в Китай.

Авторът на статията, известен под онлайн името „Добрият пътешественик“, се опитва да намали месечните си разходи до около 200 юана (или 31 долара). Той работи само един-два месеца в годината като актьор, играейки ролята на труп във филмови продукции на Hengdian Film and Television Studios (буквално играейки „легнал“). Въпреки че „Добрият пътешественик“ работи и пътува, в повечето аспекти от живота си той настоява да харчи възможно най-малко пари и да живее с бавни темпове - това, което той нарича „лежане на земята“.

Лежащото движение се разпространява като пожар в интернет и получава голяма подкрепа сред младите хора. Последователите на движението подчертават да не се купуват къщи, да не се купуват коли, да не се женят или имат деца, да избягват разходите и да поддържат минимален жизнен стандарт.

Видео фрагмент в интернет изобразява млад мъж, който  лежи под крайпътен мост. Когато репортерът интервюира мъжа, той обяснява с усмивка какво означава лежащото му положение.

Този 35-годишен мъж казва, че когато е завършил университета е работил усилено. Но заплатите му не са могли да устояват на цените на жилищата, поставяйки го в ситуацията да не може да си позволи апартамент.

„По -ужасяващото от бедността е фактът, че не виждаш надежда“, казва младият мъж. „Така че сега, когато разбрах живота, просто ще бъда един безгрижен млад мъж, който не се бори, не крещи или се оплаква; няма да се женя, да имам деца или да купувам апартамент. Ще си лежа тихо и спокойно по този начин."

Лежане на земята: Опасност за икономиката?

Това, което изглежда безобидна прищявка на младите хора, бързо привлече вниманието на Китайската комунистическа партия (ККП). Вестник Southern Daily публикува статия, озаглавена „Срамно е лежането на земята. Къде е вашето чувство за справедливост?” Тя призовава младите хора да се борят за това, което искат. Икономическият канал Hubei TV използва по-твърд подход: „Няма проблем да си приемем съдбата. Но леженето на земята е просто неприемливо."

Изглежда, че това движение е разтревожило комунистическата партия. В Китай има негласно споразумение между управляващите и обикновените китайци. На хората е забранено да се намесват в обществените дела и им е забранено да насърчават демокрацията, върховенството на закона и правата на човека. Но в същото време те трябва да работят усилено, за да изхранват ККП. Ако младите хора не произвеждат и не харчат, това ще се отрази негативно на икономическия растеж.

Китайските потребители на интернет имат много задълбочено разбиране за това негласно споразумение.

„Комунистическата партия позволява на хората да се подиграват със себе си, че са експлоатирани и ограбени, но някак си лежането на земята е проблем. Това е така, защото лежането на земята показва несправедливостите в нашето общество."

Има и потребители на интернет, които тълкуват лежането на земята така: „Ето как хората приемат своята реалност и фалшивия просперитет около тях. Те престават да се борят за глупаци и продължават напред без тежести, без насилие и без да сътрудничат на властите”.

Философията зад лежането на земята

Младото поколение представлява бъдещето на семейството и обществото. Много от китайското поколение на милениалс (родени между 1981 г. и 1996 г., бел прев.), участващи в движението на лежащане на земята, са от поколението на „малките розови“, подготвени да мислят в рамката на ККП и партийната култура. Те също така вярваха преди, че любовта към партията се равнява на любов към родината.

Сега, дори сред тези “малки розови” много са разбрали за истинската същност на комунистическата партия и са започнали да мислят независимо, избирайки да лежат на земята като метод на протест в рамките на техните възможности.

Приемайки временно тази привидно негативна перспектива, тези хора отказват да се съобразяват с ККП, за да избегнат да бъдат роби или експлоатирани. Всъщност те са по-отворени и позитивни от много хора, които обикновено следват партията. Те се освобождават от ограничението на партийното си образование и придобиват независимост.

Изминаха почти 100 години от основаването на ККП. През тези сто години поколение след поколение китайци бяха принудени от ККП да посветят живота си на нея и да се борят за това, докато умрат. В момента близо 380 милиона китайци са разбрали какво представлява ККП и са избрали да напуснат Комунистическата партия, Комунистическата младежка лига и Младите пионери. Тъй като много повече млади хора са избрали да лежат на земята и да не сътрудничат на ККП, какво означава това?

Може би тези млади хора, които лежат на земята, действат като гробари на ККП. Въпреки че може да не са богати или известни, те не са малко и се освобождават от това да бъдат замесени от ККП и да загинат с нея - което е най-добрата благословия под прикритие.

Източник/ци: “Lying Flat”: A Silent Protest in China Reveals a Desperation for Freedom | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!