Как самотна майка отглежда дъщеря си

(Minghui.org) Малко след раждането на дъщеря ни Я, съпругът ми се премести в друг град за работа. Връщаше се само за няколко дни по време на празници. Този ни живот продължи десет години. Когато Я беше на единадесет години, той се разведе с мен. Като самотна майка отговорността да я отглеждам и възпитавам беше единствено моя.

Първоначалното ми разбиране за това как се възпитават деца беше само от книги за родители, но открих, че реалността е съвсем различна и изпитвах чувство на съкрушеност, тревожност и дори паника. Постепенно стигнах до извода, че децата са като огледало на родителите. За родител, който има мрачно и тъжно сърце, е трудно да отгледа слънчеви деца. Както е и трудно за родители, които преследват слава и богатство, да отгледат деца, които са съчувствени и толерантни. Благодарна съм на Фалун Дафа, че ми показа как да възпитавам детето си и как да го възпитавам добре.

За себе си или за другите

Когато Я беше в началното училище, един ден ме попита: „Мамо, можеш ли да купиш саксия с цветя за моя клас?“

"Защо? За какво?"

„Моята учителка каза, че в края на учебната година тя ще похвали онези, които са допринесли за класа.“

Казах й: „Ако го правиш, за да те похвали учителката, тогава не мога да ти я закупя. Ако го правиш за съучениците си, за да имат приятна обстановка, ще ти я купя."

Тя примигна с големите си очи, без да знае какво да каже.

„Ако правиш нещо, за да получиш похвала от учителката си, тогава ти мислиш само за себе си; ако го правиш в името на всички, за да имате добра среда, това, за което мислиш, са другите. Тези два сценария са различни. Истинската доброта е безкористна. Това означава да правиш добри дела тихомълком, без да се стремиш другите да знаят“, обясних й аз.

След като се замисли, тя отговори: „Искам да направим нашата класна стая по-красива и учениците да се чувстват добре, когато виждат цветята всеки ден.“

„Ще се разочароваш ли, ако учителката не те похвали?“

"Не не. Стига на моите съученици да им хареса, това ще ме направи щастлива."

След това Я често ме караше да й купувам неща, повечето от които бяха от собственото й наблюдение на това, от какво може да се нуждаят учениците, без да има намек от учителката. Тя тихо вършеше добри дела и аз се радвах да съм свидетел на това.

Богати или бедни

Един ден Я изведнъж ме попита: „Мамо, ние нямаме много пари. Бедни ли сме? ”

„Защо задаваш такъв въпрос?“, попитах изненадана.

„Една от моите съученички има много пари и често купува много закуски. Друга купува много жетони, за да играе игри. Аз нямам пари да харча. Не сме ли бедни?”

Бях развеселена от невинното й запитване и не можех да не се засмея. „Не, ние не сме бедни. Ние харчим парите по различен начин. Ние пътуваме всяка година и това струва много пари. Ходим на почивки, за да можеш да усетиш красотата на природата по един потапящ се начин.

„Когато застанеш в подножието на огромна планина, можеш да видиш колко малък е човек пред природата и да оцениш и уважаваш природата. Ще знаеш как да бъдеш смирена, как да търпиш и как да се съобразяваш с другите. Ти какво предпочиташ, мама да харчи пари за пътувания и преживявания, или за закуски и игри?“

„Предпочитам да пътувам, тъй като обичам да гледам пейзажи и много интересни неща.“

Винаги, когато пътуваме, аз й разказвам за културата и историята, свързани с тези места, за да научи повече за боговдъхновената култура на Китай.

Благодарно сърце

Когато с бащата на Я се разведохме, преминах през мъчителен период. Но никога не разкрих болката си пред Я и не се оплаках от баща й. Именно Дафа и нейните учения ме водеха през този труден период и ми позволиха да разбера следното: само като изоставя омразата си, мога да отключа оковите, които ме стягаха; само като простя на другите, мога да се измъкна от конфликта и да си проправя светъл път; и само като се отнасям с доброта към другите, мога да изживея величието на състраданието.

Един ден бащата на Я й изпрати по пощата кутия плодове. Тя ги провери и изглеждаше, че не ги оценява. Нейното презрително отношение привлече вниманието ми. Казах й: „Независимо от качеството на плодовете, трябва да благодариш на баща си. Когато е купувал плодове, той е мислил за теб и хората трябва да знаят как да бъдат благодарни. Без значение какво е правил баща ти в миналото, като дъщеря трябва да го уважаваш и да се отнасяш добре с него. Филиалното благочестие е добродетел номер едно за всички!“

Въпреки че Я има много ограничен контакт с баща си, отношенията им са относително добри.

Изясняване на фактите за Фалун Дафа

През 2020 г. Ухан вирусът се разпространи в цялата страна. Я беше много загрижена за безопасността на баща си. Когато баща й дойде да я види през май, Я подготви флашка с информация за Фалун Дафа и амулет, преди да излезе за вечеря с него си и съпругата му.

Когато Я се върна ми каза, че баща й отказал да слуша, когато тя се опитвала да му каже как правителството прикрива пандемията. Тя се обърнала и заговорила с жена му.

„Казах й в критични моменти да не забравя да рецитира „Фалун Дафа е добра, Истина-Доброта-Търпение са добри“. Тя взе флашката, благодари ми и също така ме помоли да внимавам за безопасността си. Дадох им също материали за баба и дядо. Искам и те да знаят истината."

Похвалих Я: „Толкова се гордея с теб! Днес си си справила чудесно! “

Животът ни е обикновен, но забавен. Смеем се много заедно. Я ми казва често: „Мамо, ти си толкова добричка!“

Източник/ци: [Celebrating World Falun Dafa Day] How a Single Mother Is Raising Her Daughter | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!