Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От измъчван китайски затворник до международен лидер на изкуството: Историята на проф. Джанг Кунлун

Професор Джанг Кунлун (С любезното съдействие на Kacey Cox от „Sacred Art“)

Професор Джанг Кунлун е един от най-добре реализиралите се скулптури в Китай. Като получател на много награди, Джанг някога е бил директор на Отдела за скулптура към Института за изкуства в Шандонг, както и директор на Института за изследване на скулптурата. Той също така създава някои от най-големите скулптурни паметници в Китай.

При все това на върха на кариерата си известният художник става жертва на преследването на Фалун Дафа в Китай. Признанието и уважението, които той получава от китайски служители, приключват внезапно, когато той отстоява правото си на убеждения. Джанг е бил задържан в Китай четири пъти, където е бит и измъчван за практикуване на мирната медитация. Точно така, някога известният художник е бил третиран като престъпник.

След затвора и жестоките мъчения, Джанг Кунлун сега живее в Съединените щати, където създава великолепни произведения на изкуството и изготвя изложба за групово изкуство „Изкуството на Жен Шан Рен“, която е направила най-много турнири в света. Оттогава изложбата, която той стартира през 2004 г., обикаля над 50 страни и има над 1000 изложби по целия свят, от Ню Йорк до Париж, от Торонто до Милано. Намерението на изложбата е да разкрие едно от най-трагичните нарушения на човешките права в наше време - преследването на Фалун Дафа в Китай - като същевременно утвърждава силата на красотата в изкуството.

Boddhisattva

Статуя на Бодхисатва в ¾ естествен размер, 2008 г., от Джанг Кунлун. Изкуствен камък и гранит. (С любезното съдействие на Kacey Cox от „Sacred Art“)

 another Boddhisatva

Друга статуя на Бодхисатва в ¾ естествен размер, 2008 г., от Джанг Кунлун. Изкуствен камък и гранит. (С любезното съдействие на Kacey Cox от „Sacred Art“)

Вдъхновение

Инструктор в Академията по скулптура New Masters, Йохана Швайгер каза по телефона, че е имала привилегията да работи с Джанг по време на кратък стаж при него през 2003 г. в неговата работилница в щата Ню Йорк.

„Срещата с професор Джанг Кунлун беше голям крайъгълен камък в попрището ми като художник. Бях изумена от неговото майсторство и стоическо търпение относно работата му. Но най-силното впечатление, което той остави у мен, беше с неговата безкористност и добросърдечен характер, дори и след всичко, което е преживял в ареста в Китай.

„Духът му не беше сломен, а точно обратното. Неговата мисия е много ясна и изкуството му никога не е свързано със самия него, а с почитането на истината и красотата по най-добрия начин, на който е способен. През целия ден той работеше по няколко проекта, всеки на високо майсторско ниво, но на една скулптура обръщаше особено внимание - скулптурата на Буда в реални размери."

statue of Buddha

„Буда“, 2002 г., от Джан Кунлун. (С любезното съдействие на Kacey Cox от „Sacred Art“)

Историята на Джанг Кунлун

Базираният в Торонто режисьор Кейси Кокс прекарва последните седем години от турнето на изложбата по света в работа по предстоящия да излезе наскоро документален филм „Sacred Art“.

Кокс документира подробно и задълбочено интервю с Джанг за преживяванията му в китайския затвор и мисията му в изкуството, за които той любезно споделя пред онлайн списанието Canvas на Академията New Masters

„Бях директор на Отдела за скулптура в Колежа по изкуства Шандонг“, казва Джанг. „През 1985 г. построих 15-метрова (около 50 фута) статуя в мината Xinglong. През ’86 построих 30-метрова (около 100 фута) статуя на династията Танг. Това беше най-високата статуя в Китай по това време. Бях на върха на кариерата си, но не бях задоволен от това. Без значение колко пари имате и колко сте известни ... те продължават само няколко десетилетия. Липсваше ми осмисляне на живота."

Tang statue for state
Изграждане на „Tang Saier“ през 1986 г. от Джанг Кунлун. (С любезното съдействие на Джан Кунлун)

През 1989 г. по време на стремежа си да намери смисъл в живота и изкуството, Джанг се премества в Монреал, където преподава в престижния Университет Макгил.

Едва през 1996 г., когато се връщат в Китай, за да се грижат за майката на съпругата му, той научава за медитативната практиката Фалун Гонг и усеща, че ще се промени като човек.

„Когато се върнах в Китай, след като слязох от самолета, видях, че Фалун Гонг се разпространява много бързо. На почти всяка поляна и всеки площад хората практикуваха мирно упражненията за медитация на Фалун Гонг ... Беше прекрасно.”

През 1999 г. Китайската комунистическа партия започва клеветническа кампания срещу Фалун Гонг. Милиони хора загубват работата си; много от тях са затворени, изтезавани и дори убити. Джанг продължава да обяснява:

„ККП използва всички държавни отдели, вестници, радио и телевизии, дори мобилизира военната и държавната полиция. Цялата страна беше в ужас. Това беше мащабно преследване.

„По това време исках да направя 75-метрова (около 250 фута) статуя на Буда. Но тъй като практикувах Фалун Гонг, бях в черния списък и бях в опасност постоянно. Аз също станах жертва и бях задържан."

Джанг решава да напише писмо до китайското правителство, обяснявайки убеждението си, че Фалун Гонг е от полза за обществото. През юли 2000 г. Джанг е арестуван и отведен в полицията. В центъра за задържане той е измъчван с електрически палки.

„Усещаше се миризмата на горящата кожа“, спомня си той. Краката и ръцете му са силно изгорени, а левият крак е толкова тежко засегнат, че три месеца е имал затруднения да ходи.

torture statue
Авто-скулптура на Джан Кунлун на популярен метод за изтезание, на който той е бил подложен в Китай. 2002 г. (С любезното съдействие на Kacey Cox от „Sacred Art“)

„Целта им беше да ни попречат да имаме дори една минута, в която да можем да мислим независимо“, казва Джанг.

„Бях наблюдаван денонощно от група [пазачи]. След безкрайно промиване на мозъка, измама, принуда и психологически атаки, аз почти се сринах. Такова психическо мъчение беше дори по-лошо от физическо мъчение. Преместиха ме в принудителния трудов лагер Ванкун. Подготвих се да умра там, защото Ванкун е известен с това, че преследва практикуващите до смърт. Не мислех, че ще мога да оцелея.

„За моя изненада те използваха съвсем различен подход. Заместник-комисарят каза: „Тук имаме учител по изкуство. Можеш ли да преподаваш някаква живопис?” Казах: „Нямам интерес.“ След това той ме принуди да седна. Донесе четки, мастило и хартия и ми каза да рисувам. Направих два щриха с четката. Той ги записа. Те излъчиха това на обществеността, заблуждавайки всички. Това най-много ме нарани. Психичната травма продължава и до днес“.

Въпросната принудителна видео демонстрация е взета от комунистическите служители, за да твърдят, че той се е отрекъл от Фалун Гонг и е започнал да работи с властите. Тази пропаганда е показана и на канадски служители, и те са притиснали китайското правителство да освободи Джанг.

С помощта на Amnesty International и канадското правителство Джанг е освободен предсрочно на 10 януари 2001 г. и се връща обратно в Канада. Там решимостта му да защити свободата на вярата в Китай става по-силна от всякога.

„[Днес] голям брой практикуващи Фалун Гонг са в затворите. Трябва да говоря от тяхно име, за да спра преследването. Не можех просто да се грижа за собственото си благополучие. Но как да го направя? Изкуството е моята професия. Мога да го направя само чрез изкуството.

„Мислех си, дали да започна художествена изложба? Не можех да питам практикуващи от Китай [да допринасят за изкуството], защото бяха преследвани, затова търсех само художници, които са от чужбина. Звънях по телефона и изпращах имейли. Започнах да ги търся навсякъде.

„По това време бяхме събрали 15 художници, които споделяха една и съща мисия. Когато започнахме, не бяхме сигурни какво да правим. Тъй като имам опит в рисуването, в много случаи съм правил композиции, а други са рисували.

„Първата изложба беше през 2004 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Моята цел беше да накарам правителствата по целия свят да се събудят по този въпрос и да призоват за справедливост. По време на изложбата някои членове на Конгреса дойдоха да я видят. Бяха почти просълзени. Казаха, че повече хора трябва да виждат тези картини. Това ни вдъхнови. Затова по-късно започнахме да ги излагаме по целия свят."

Zhen Shan Ren art exhibitionМеждународната изложба “Zhen Shan Ren” (“Истина Доброта Търпение”) през 2016 г. в галерия Black Diamond в Аделаида, Южна Австралия. (En.Minghui.org)

Освен че създава и показва произведения на изкуството, изобразяващи преследването и жертвите му, Джанг продължава да извайва статуята на Буда.

Йохана Швайгер споделя: „Спомням си, че бях в страхопочитание, когато видях скулптурата в натурален размер, майсторски изработена в работното му пространство. Голямата статуя на Буда беше като същество от друг свят, излъчващо чисто състрадание, което ме накара да се просълзя."

Виктор Франкъл, оцелял от Холокоста австриец, невролог и автор, пише, „това, което дава светлина, трябва да издържи изгаряне“. Изпитанията и отдадеността на Джанг са изковали художник, чиято светлина служи като сигнал за вяра, издръжливост, справедливост и красота за всички нас.

Zhang at an exhibition opeОткриване на Международната изложба “Zhen Shan Ren“ във Флоренция, Италия, в художествената галерия Aria през 2015 г. (с любезното съдействие на Kacey Cox от „Sacred Art“)

За да видите документалния филм „Sacred Art“, посетете SacredArtFilm.com

Ползите от Фалун Дафа

Източник/ци: The Story of Zhang Kunlun: From Tortured Chinese Prisoner to International Art Leader

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!