Николай Марков пред ФАКТИ: В държавата, в която живеем, какво очакваш и какво получаваш зависи от ... султана

Не мисля, че системните партии имат намерение да правят правителство, казва лидерът на „Величие“

Снимка: БГНЕС

Калин Каменов
Автор във Fakti.bg

Седмата партия, която влиза в 50-ия парламент - "Величие", ще работи за запазването на българския лев и за осветляването на престъпления по проекти, свързани със „Зелената сделка“. Ето какво заяви пред ФАКТИ председателят на партията Николай Марков, който ще оглави парламентарната група.

- Г-н Марков, какво очаквахте от партия „Величие“ като резултат и какво получихте?
- В държавата, в която живеем, какво очакваш и какво получаваш зависи от онзи, който подава ръката - султана. Ние нали живеем в Османската империя! Нашите резултати ги знаем, защото имаме паралелно вътрешно преброяване, имаме Viber група, имаме анкета вътрешна, хората са се записали с имена и с егн-та колко ще гласуват за нас. И на 85% от хората, които ни подкрепят, гласуват. Иначе как да кажа какво се случва вече в държавата… Това е друга тема, но реалните ни проценти са между 7 и 10%.

- Това означава, че получавате над 80 000 гласа, защото толкова са нужни, за да се прескочи бариерата от 4% при този вот, за който се твърди, че са гласували около 2 милиона…
- Ако не се лъжа, към момента имаме около 90 000 гласа при 95% преброяване в ЦИК. (б.р.- данните са към 10 юни вечерта).

- И какво следва. Какво ще защитавате в парламента…
- Всичко това, което сме обещали на избирателите си, но най-вече да осветлим начина, по който функционира парламентът. Тоест, дали управленските решения се взимат в българския парламент? Как се взимат? Какво следва, след като се вземат? Защото, според нас, това, че живеем в конституционна република – парламентарна, не означава, че наистина е така. Смятаме, че парламентът не е в ролята си на този, който произвежда решенията, и този, който контролира изпълнението им, а по-скоро представлява някакъв придатък към други институции, като дори част от тях са извън държавата.

- Колко сте сигурни в хората, които ще станат депутати, и колко ще е капсулована вашата група, защото знаем, че към малките партии в парламента се проявява интерес от „големите играчи“ и често се стига до разцепление?
- Нямаме притеснения засега, защото не мисля, че системните партии имат намерение да правят правителство.

- Защо?
- Такива са сигналите, които излъчват. Не казвам, че това ще се случи, но такива са сигналите. В момента едно правителство, което би било реализирано от големите с придатък към тях ИТН, трябва да взима решения, свързани със сериозни ангажименти от страна на България, които те не искат да понесат.

- Какво казвате, че отиваме на избори през есента. Така ли…
- Така си мисля. Такива са сигналите. То не зависи от нас. А и нали така ни поставят, че сме най-малката уж формация. Аз не мисля, че е точно така, защото според резултатите от чужбина партия „Величие“ на много места бие ГЕРБ или сме плътно след ГЕРБ. Ние сме водещата партия в чужбина, а в същото време нас ни отрязват от евродепутатите, което, някак си, не е коректно от страна на Информационно обслужване.

- Евродепутатите се определят на база процентите, които получава партията…
- То нали знаете за процентите в България. „Ала-балата“ нали я знаете или да я припомня.

- Припомнете…
- Тогава помните как „направихме ала-бала с президента, иначе щяхме да имаме под 10%, а сега имаме 24%“. Нали така говориха едни. Това „ала-бала“ щом го е имало тогава, нали не си правим илюзиите, че сега го няма.

- Ако се стигне до разговори с големите партии, вашата позиция каква ще бъде?
- Разговори за какво?

- За кабинет. Ще подкрепяте политики, ще подкрепяте определени инициативи, неща които са заложени във вашата програма…
- Аз не смятам, че големите партии имат нужда от нас. Ние сме седма политическа сила. Защо да имат нужда от нас партии като ДПС и ГЕРБ, които сами мога да направят правителство. Ние за какво сме им като седма партия.

- За повече сигурност, може би…
- Или за брошка, както правиха досега. Христо Иванов сега си подава оставката и поема отговорност за последствията, че влезе „да пие мазно кафе“. Ние нямаме намерение да повтаряме едни и същи грешки, а да очакваме различни резултати.

- Какви политики ще защитавате. Предоговарянето на „Зелената сделка“ го очертавате като приоритет, но ще е трудно да се ревизира?
- Основният акцент на нашата дейност, може би и единствен, в парламента ще е това външната ни политика да спре да е функция на вътрешната, докато ние нямаме стабилна вътрешна политика във всичките ѝ измерения - основно в икономиката. Ние не може да разиграваме някакви външнополитически неща, които по-скоро са за хвърляне на прах в очите на хората, на българските граждани. Не можем да бъдем на международна сцена основен играч и да говорим повече от всички, след като вътрешната политика катастрофира по всички направления. Ние смятаме, че трябва да върнем вниманието на парламента към неща, които касаят вътрешната политика във всички измерения. И след това вече, когато създадем устоите на здрава държава, ако въобще може да се стигне до това с тези хора в момента, тогава вече да правим възможността външна политика през функцията да можем да я защитим. Иначе обратният ред, който сега съществува в държавата, го смятаме за грешен.

- Ще осветлите ли кое е посолството, ако се стигне до вземането на важни решения, но под явен натиск, в парламента?
- Това е другата ни задача - да осветлим философията какви процеси текат в парламента, за да се стигне до дадени управленски решения. Ако ние не върнем ролята на парламента като управител и контрольор на всички решения, касаещи държавата като парламентарна република, ние нищо не правим. До момента нито една партия не си е поставяла такива цели. Ние смятаме, че парламентът трябва да излезе от ролята си на гумен печат на изпълнителната власт. И това трябва да се случи в реалната политика.

- А как гледате на думите на президента Румен Радев за „неизбежното“…
- Тук ще говоря в две направления. Ако приемем, че „неизбежното“ са думите на Урсула фон дер Лайен, че Европа трябва да се готви за война, ако това имаме предвид, ние сме хора, които ясно стоим на тезата, че България няма възможности да участва, няма способности - и от военно-техническа страна, и от икономическа страна, за подобно нещо. Ако ги обективизираме и Народното събрание каже, че ги имаме тези способнисти, значи, че всеки гражданин трябва да е убеден, че това е така. Ако не можем да ги обективизираме, трябва да кажат системните партии защо се държат по този начин.

- И да допълня по-точно въпроса, че Румен Радев имаше предвид това, че на терена на политиката ще се появи нов политически играч и това е „неизбежно“…
- И другото направление, защото това бе намекът му. Това е възможно да случи след две години и половина. След две години – я камилата, я камиларя. Нали знаете, че след две години и половина Блгария може изобщо да я няма. Така че приоритетите ни в момента са свързани с живота на хората, с това, че инфлацията изяжда заплатите, че хората са работещи бедни, че нашите майки и бащи умират, защото не могат да се купят лекарства, защото пенсиите са унизителни, защото скритата инфлация е двуцифрено число, въпреки че властта твърди обратно – че е 3,5%. Искаме да върнем самочувствието на българските граждани като вкараме дневния им ред в работата на Народно събрание.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Николай Марков пред ФАКТИ: В държавата, в която живеем, какво очакваш и какво получаваш зависи от ... султана ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!