Във влака имаше вагон-ресторант, а стюарди носеха напитки по купетата

автор
Ретро

Днес БДЖ е синоним на разруха: мръсни купета, вагони от нашето детство, рушащи се гари, смрад, мизерия. Сега го наричат транспорт за бедни. Ама и те са хора и всеки човек има право да пътува в прилични условия, все пак сме XXI век. Но с родното БДЖ положението изглежда неспасяемо. А на всичкото отгоре качиха цените на билетите.

При обругавания социализъм влаковете бяха чисти, приветливи, пътувахме с удоволствие. Дори бяхме сред модерните страни в железопътното и вагонното строителство.

Спомням си шестместните първокласни и второкласни купета, в които имаше радио. Да не говорим за вагон-ресторанта с перденца и масичка. Там убивахме скуката от пътя, завързвахме приятелства с непознати, бистрехме политиката на по ледена бира и вкусни кебапчета. Така пътуването минаваше неусетно. Сега вагон-ресторантът е само мил далечен спомен и немислим лукс за БДЖ по време на сполетялата ни демокрация.

В „Янтра експрес“ например имаше влакови стюардеси, които разнасяха закуски, топли и разхладителни напитки. А много от пътниците предпочитаха удобните сепарета на вагон-ресторанта.

През 1985 г. към култовия „Янтра експрес“ бе закачен киновагон. Новата атракция за пътниците бе направена в чест на XIII конгрес на БКП. За целта бе преустроен второкласен вагон на БДЖ. В неговата пълна промяна се включиха специалисти от вагонното депо в железничарския град и експерти от Окръжно управление „Кинефикация” – Велико Търново. Вагонът разполагаше с 42 места. Прожектираха се игрални и късометражни филми. Интересът бе голям, местата не достигаха.

М. Михалев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Във влака имаше вагон-ресторант, а стюарди носеха напитки по купетата - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!