Младите хора в България очакват възнаграждения над 4300 лв.

снимка Булфото, Petel.bg

Месечна заплата от 1200 лв. определят като твърде ниска.

Младите хора на възраст 18-35 г. очакват работодателите и държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане. Те знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си. Месечна заплата от 1200 лв. определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв. (след данъци). Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете.

Това показва национално представително проучване, проведено за втора поредна година от агенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You през май 2024 г. Анкетата проследява тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план, предава Нова тв.

Резултатите показват още, че огромното мнозинство (89% от респондентите) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България. Освен това все повече млади хора предпочитат да работят за български работодател (45% - с 5% повече спрямо миналата година). Те смятат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до личните им интереси. Преобладава мнението, че чуждестранните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, докато българските фирми търсят повече идейност и дават шанс за креативност в работата.

Освен адекватното заплащане, като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрия баланс между работа и личен живот, поставяйки го една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година и измествайки приятелската работна среда от второто място. Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни, отколкото в офис, което с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023 г.

Освен това все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%). Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличава се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Младите хора в България очакват възнаграждения над 4300 лв.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!