Грузинският премиер обвини САЩ, че подклаждат „опити за революция“ в страната

Иракли Кобахидзе, снимка: Facebook

Премиерът на Грузия обвини САЩ, че подкрепят „опитите за революция“ в страната, след като администрацията на Байдън застана зад антиправителствените протести, които разтърсват Тбилиси.

Иракли Кобахидзе обвини САЩ в публикация в социалната мрежа X/Twitter на фона на натиска от Белия дом и европейските лидери Грузия да се откаже от Закона за чуждестранните агенти.

Критиците на законопроекта твърдят, че той ще бъде използван за заглушаване на несъгласието и криминализиране на опозицията, принуждавайки неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“ в службите за вътрешна сигурност.

Кобахидзе след разговор със съветника в Държавния департамент Дерек Чолет заяви, че законът е необходим, за да се изкоренят групите, които правителството обвинява във финансиране на „насилие“ и подкрепа на „революционни процеси“.

Премиерът фокусира критиките си срещу бившия посланик на САЩ в Грузия, когото обрисува като подкрепящ „два опита за революция от 2020-2023 г. … и тези, осъществявани чрез НПО-та, финансирани от външни източници. Ако тези опити бяха успешни, втората фронтова линия щеше да бъде открита в Грузия“.

Кобахидзе повтори, че подкрепата на САЩ за грузинските НПО-та подхранва опозиционните движения в страната. Критиките към Закона за чуждестранните агенти са, че той имитира руския закон. САЩ обаче също имат такъв закон за чуждестранните агенти, въпреки че са против грузинския. Другата критика към грузинското правителство е, че поддържа неутрално отношение към Русия и войната в Украйна.

Проучване на американския Международен републикански институт, публикувано през април 2023 г., твърди, че 50% от грузинците имат много негативно или донякъде отрицателно мнение за отношенията на правителството с Русия. 44% смятат правителството повече за проруско, отколкото за прозападно. Според друго проучване, публикувано от американския Национален демократичен институт през декември 2023 г., 79% от населението на Грузия подкрепят присъединяването към ЕС.

Протестите в Тбилиси продължават от месец. Протестиращите успяха през 2023 г. да накарат управляващата партия „Грузинска мечта“ да оттегли разглеждането на законопроекта, но партията го предложи отново в началото на април.

Очаква се правителството да внесе законопроекта за трето и последно четене на 17 май. Президентът на Грузия Саломе Зурабичвили обеща да наложи вето на закона, но то може да бъде отменено с гласуване с мнозинство в парламента.

Американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия предупредиха, че могат да бъдат наложени санкции на грузински правителствени служители и помощта на САЩ за страната може да бъде ограничена, ако законът за чуждестранните агенти влезе в сила.

Администрацията на Байдън засега се въздържа да прави коментари за промяна в политиката на САЩ, но заяви, че следи отблизо развитието на събитията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Грузинският премиер обвини САЩ, че подклаждат "опити за революция" в страната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!