Затягането на паричната политика в еврозоната се пренася бавно върху лихвите в България

Ръстът при жилищните заеми е висок заради засиленото им предлагане от банките и създава условия за допълнително търсене на кредити, предупреждава БНБ

ПЕТЯ СТОЯНОВА

Продължителните периоди на висока кредитна активност създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система. Това може да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки при неблагоприятни тенденции в икономическата среда.

За това предупреждава централната банка в най-новото си издание „Банките в България“, което анализира състоянието на банковия сектор през четвъртото тримесечие на миналата година.

В рамките на текущия лихвен цикъл затягането на паричната политика в еврозоната се пренася сравнително бавно върху лихвените равнища в България. Kредитният растеж при фирмите постепенно се забавя под влияние на затягането на лихвените условия при корпоративните кредити и по-умереното търсене на оборотно финансиране.

Кредитната активност на домакинствата обаче се запазва висока, особено в сегмента на жилищните кредити, където засиленото им предлагане от страна на банките създава условия за допълнително кредитно търсене, констатират от БНБ.

Рискове за доходността

Високата ликвидност в банковата система обуславя относително слабата реакция на лихвените проценти по депозитите, като при кредитите за домакинствата също не се наблюдава съществено нарастване на лихвените проценти. Повишение през последните три месеца на миналата година е налице главно при лихвените нива по заемите за бизнеса, което отразява динамиката на EURIBOR, широко използван при ценообразуването на експозициите към корпоративния сектор, отчитат от централната банка.

Според БНБ в краткосрочен план бързото нарастване на кредитните обеми се отразява положително върху приходите от лихви и нетния лихвен доход на банковия сектор, като тяхната динамика е в основата на отчетеното през годината повишение на показателите за доходността, наред с по-малките разходи за обезценки.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Затягането на паричната политика в еврозоната се пренася бавно върху лихвите в България - Investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!