ЕК обмисля първите санкции срещу газовия сектор на Русия

Снимка: Bloomberg LP

ДЕЛЯНА ПЕТКОВА

Европейката комисия обмисля варианти за включването на втечнения газ в списъка със санкции срещу Русия, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници. Според тях мерките могат да станат част от 14-я санкционен пакет срещу Москва.

Shell бяга от в Европа, бързо се спасява в САЩ

Ако тези намерения бъдат реализирани, това ще е първото ограничение срещу газовия сектор на Русия. Досега Брюксел забрани вноса на въглища и петрол през морски терминали, но очакванията са, че трудно може да прокара мерки срещу газа или ядрения сектор заради съпротива от държави като Унгария, която продължава зависимостта си от Русия в тези области.

Все пак Унгария разчита на вноса на руски тръбен газ - през Украйна и през "Турски поток" и България. Голяма е зависимостта от руския тръбен газ и в Словакия и Австрия.

От 1 април Будапеща съобщи, че започва диверсификацията на газовите доставки с първите количества газ по договора с турската Botas. Но става въпрос за нищожни количества - 275 млн. куб. метра за цялата 2024 година, като договорът с "Газпром" е за доставката на 4,5 млрд. куб. метра газ годишно. От друга страна съмненията за произхода на газа в турската газопреносна система винаги са налични.

По данни на асоциацията на европейските енергийни регулатори (ACER) страните от ЕС внасят 80% от природния газ, който потребяват. Допреди началото на пълномащабната война в Украйна Русия беше един от основните доставчици, осигурявайки повече от 40% от вноса на суровината през 2023 година този дял е вече 8%. ЕС внася 80% от газа, който потребява.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК обмисля първите санкции срещу газовия сектор на Русия - Investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!