Европейските енергийни компании предупреждават: “Зеленият преход“ ще струва много скъпо на Европа

Снимка: Pixabay

Преходът към зелена енергия изисква държавна намеса и значителна финансова подкрепа. В противен случай той е невъзможен, предупредиха ръководителите на европейските енергийни компании на конференцията Europe Flame Gas and LNG в Амстердам.

„Мисля, че една от големите грешки, които се случиха преди няколко години, беше, че хората казаха, че възобновяемите енергийни източници ще бъдат по-евтини от петрола и газа. Разбира се, някои възобновяеми енергийни източници, в определен момент, на някои места, са по-евтини. Но това не е окончателно. И не съм сигурен, че всички регулатори и политици са разбрали това. Защото защо са ни нужни субсидии, ако е по-евтино?“, попита Хелге Хоган, вицепрезидент на отдела за газ и енергия на Equinor. Той отбеляза, че норвежката държавна компания изпълнява все повече проекти за производство на слънчева енергия, като могат да се строят още, но съществуващите централи вече работят на пазара с нулева или отрицателна цена. „Регулаторите трябва напълно да разберат проблема, нуждаем се от добра регулация“, добави Хелге Хоган.

В същото време Карстен Попинга, главен търговски директор на Uniper, отбеляза, че пазарът няма да може да плати за енергийния преход. „Например, водородът е 4-10 пъти по-скъп от газа… И ние се нуждаем от много големи субсидии, ако наистина го искаме, така че е необходима правителствена намеса и регулиране“, заяви представителят на германския енергиен гигант. Според него частните компании няма да могат да инвестират в допълнителна инфраструктура, която е необходима за прехода към зелени енергийни ресурси.

Джъстин Джаксън, управляващ директор на европейския филиал на американската ExxonMobil Gas Marketing Europe, обясни, че САЩ смятат енергийната политика на Европейския съюз за непривлекателна за инвестиции.

„Ние като компания инвестираме 20 милиарда долара в нисковъглеродни проекти до 2027 г. и ни е много трудно да направим такива инвестиции в Европа с такава политика“, добави той и призова Европейската комисия за стабилна и прозрачна политика. Според Джъстин Джаксън през последните няколко години Европа се е съсредоточила върху сигурността на доставките и наличието на енергийни ресурси: „Видяхме тавани на цените и извънреден данък върху печалбата, но може би това има обратен ефект, намалявайки сигналите към инвеститорите“.

Катрин Портър, ръководител на Watt-Energy, заяви, че ролята на държавната намеса на европейските пазари вече е огромна. „През последните 10 години нито едно голямо енергийно съоръжение не е построено без някаква форма на държавна подкрепа“, каза Катрин Портър.

САЩ планират почти да утроят износа на втечнен природен газ до 2030 г. Европа е сред основните вносители на американски газ, но до 2030 г. планира да намали вноса на газ с почти три пъти и да ускори енергийния преход към алтернативни горива, включително зелено производство, биогаз и водород.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Европейските енергийни компании предупреждават: “Зеленият преход“ ще струва много скъпо на Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!