Овчаров за новото ядрено гориво от САЩ за АЕЦ „Козлодуй“: Това е старото руско гориво, но по-скъпо

По думите му плащаме по 490 хил. долара на ден заради това споразумение с „Боташ“, но без да получаваме нищо в замяна

Бившият енергиен министър препоръча проектите на „Булгартрансгаз“ да бъдат много внимателни проверени, тъй като - по негови думи - тръбопроводите им се превърнали в „новите магистрали“, от които се точат много пари

Има пълно основание договорът с „Боташ“ да се даде на българската и европейската прокуратури, защото България няма никакъв интерес от този договор. Той е абсурден и престъпен. Това заяви в ефира на БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

По думите му България плаща по 490 хил. долара на ден заради това споразумение с „Боташ“, но без да получаваме нищо в замяна.

Плащаме на ден 490 хил. долара, без да ползваме нито договора, нито тръбопровода. Попитайте Деница Златева, тъй като тя е описала какви са негативите от този договор, колко е неефективен за България и т.н. Този договор е престъпен. Ние плащаме за нещо, което не ползваме, обясни Овчаров.

Бившият енергиен министър препоръча проектите на „Булгартрансгаз“ да бъдат много внимателни проверени, тъй като - по негови думи - тръбопроводите им се превърнали в „новите магистрали“, от които се точат много пари.

Той допълни още, че договорът с „Боташ“ не може да се предоговори, защото такива са клаузите. А ако българската държава реши да го прекрати едностранно, ще трябва да плати неустойка в размер на 3,8 млрд. долара.

По темата с първото ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ от американската компания „Уестингхаус“ Румен Овчаров каза, че то също не е в наш интерес, защото на практика е старото руско гориво, но по-скъпо.

Това гориво от „Уестингхаус“ е аналог на старото руско гориво, с по-къса горивна кампания и с повече касети, отбеляза той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Овчаров за новото ядрено гориво от САЩ за АЕЦ „Козлодуй“: Това е старото руско гориво, но по-скъпо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!