Депутатите решиха: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Снимка: Pixabay

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата мощности за производство на електроенергия от ветрогенератори в морето, а до 2040 г. тези мощности да достигнат 6,6 гигавата. Пътната карта беше подкрепена въпреки възраженията на рибари и туристическия бранш срещу поставяне на перки в морето, както и обещанието на Бойко Борисов ГЕРБ да гласуват против инсталирането на ВЕИ в Черно море.

„Нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене на този законопроект. Нека ни убедят, че това не пречи на никой. Нека вие да ги посрещнете с цветя и рози, тогава ще ги подкрепим“, каза  Бойко Борисов на среща с представители на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите преди два месеца във Варна.

Депутатите решиха още по-високите цени на тока за бита и излизането на домакинствата на свободния пазар на електроенергия да бъде отложено с една година.

Енергийната комисия в парламента прие на второ четене промени в Закона за енергетиката, които предлагат от 1 юли 2025 г. да започне преходният период, в който електроразпределителните дружества ще купуват ток на пазарни цени, а ще го продават на домакинствата на фиксирани, определени от парламента или от Министерския съвет.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Депутатите решиха: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!