Служебният военен министър на ГЕРБ покани украинската армия за обучения в България

В рамките на Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна страната ни е декларирала в Люксембург готовност да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения. Новината дойде от пресрилийз на Министерство на отбраната, посветен на участието на миинистъра на отбраната Атанас Запрянов в заседание на Съвет „Външни работи“ в Люксембург. Самият Запрянов бе наречен министър на ГЕРБ от лидера на партията Бойко Борисов.

“Не членувам в политическа партия, не съм участвал в листи за избори“, каза Запрянов пред Нова телевизия.

Той смята, че Бойко Борисов го припознава като свой министър, защото политиката, която Запрянов следвал, била евроатлантическа, тясно свързана с помощта за Украйна.

“Благодарен съм на г-н Борисов, че припознава моята политика като приоритетна и за самата партия. Да, работил съм с ГЕРБ но като експерт”, направи опит на разграничение от ГЕРБ министърът, който от години работи с тях.

В началото на декември м.г. бе обявено и че България ще дава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16. Тогава  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС действаха като един юмрук в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ. Подписано бе от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от тогавашното мнозинство.

С това решение, което беше прието в спешен порядък, бе решено да бъдат предоставени на Украйна „неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна“. Парламентът вече даде негодни наши ракети да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Пак с това решение бе разрешено на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници. Вероятно точно това предлага сега и Запрянов в Люксембург. 

Източник Сега

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Служебният военен министър на ГЕРБ покани украинската армия за обучения в България   - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!