Създадоха първата в света акумулаторна батерия, която не губи капацитета си в продължение на 5 години

kaldata.com

Това е голям акумулаторен пакет, разположен в метален контейнер и предназначен за съхранение на енергията от възобновяемите източници.

Китайската компания CATL, която е най-големият производител на батерии за електромобили в света, обяви първата в света масово произвеждана система за съхранение на енергия с нулева деградация през първите пет години на употреба. Тя носи името TENER.

Всеки притежател на смартфон знае много добре, че устройството му с течение на времето не работи толкова дълго, колкото след покупката. Затова се налага да се зарежда по-често. Причината е, че смартфонът се захранва от литиево-йонна батерия, която губи енергийния си капацитет с използването на устройството. Същото може да се каже и за електрическите автомобили, при които се използва подобна технология. Учени от целия свят си блъскат главите как да подобрят технологията и да удължат живота на батерията. В крайна сметка идеалното решение е нулевата деградация. CATL е постигнала именно това.

TENER донякъде прилича на системата Megapack на Tesla. Това е голям акумулаторен пакет, разположен в метален контейнер. Той е предназначен за съхранение на електроенергията от възобновяеми източници. Като например от слънчева или вятърна електроцентрала. Вътре в 6-метровия контейнер са разположени Г-образни литиево-желязо-фосфатни батерии с общ капацитет 6,25 MW⋅h (Megapack има 3,9 MW⋅h). Плътността на съхранение на енергията е 430 Wh/L и това е с 30% повече в сравнение с предишното поколение. Новото устройство заема по-малко място, което означава, че електроцентралите, оборудвани с TENER, ще могат да съхраняват повече енергия.

CATL подчертава, че новото хранилище използва „биомиметичен“ междинен слой от твърд електролит върху електрода. Както и „технологии за самосглобяване на електролита“, за да пренася литиевите йони без намаляване на мощността или капацитета. В същото време се предотвратява неконтролируемото повишаване на температурата. Съобщава се, че животът на TENER надхвърля 15 000 цикъла на зареждане/разреждане, а самата батерия може да работи в продължение на 20 години.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Създадоха първата в света акумулаторна батерия, която не губи капацитета си в продължение на 5 години - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!