Най-неочаквано ръководителят на Роскосмос заяви пред медиите, че новата руска ракета ще засрами Falcon 9, но има една уловка

Владимир Путин провежда среща с генералния директор на Роскосмос Юрий Борисов

kaldata.com

Руската индустрия за изстрелване на ракети, която преди много време бе славна, сега е в тотален упадък поради комбинация от фактори. В това число застаряващ флот от ракети, намаляване на държавните инвестиции и войната в Украйна, която отблъсна западните партньори и клиенти.

Да напомним, че Руската мисия Луна-25 бе провал, при който космическият апарат се разби на повърхността на естествения спътник на Земята. Още тогава се появи информация, че Роскосмос не може и няма да повтори мисията „Луна-25„. Вместо това държавната корпорация ще „форсира“ следващите мисии („Луна-26“, „Луна-27“ и по-нататък). Това каза сегашният ръководител на Роскосмос Юрий Борисов.

Въпреки това, за лидерите на страната е изключително трудно да обяснят тези неприятни факти на руския народ. Руснаците основателно се гордеят с наследството на страната си от първите космически полети и доминиращата позиция в космическите полети. Затова обикновено официалните лица блъфират.

Така постъпи и ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов. Това стана наскоро по време на лекция в Държавния музей по история на космонавтиката „Циолковски“. Разположен южно от Москва, това е първият в света музей, посветен единствено на космическите полети. Борисов оглавява главната космическа корпорация на страната – Роскосмос. И по този начин е ръководител на всички космически дейности в страната.

Борисов се изказа за бъдещите планове на страната за изстрелване на космически апарати пред група ученици, кадети и посетители на музея. По време на изказването си той отбеляза, че ракетата Falcon 9 на SpaceX може да бъде използвана около 10 пъти. Борисов заяви, че новата руска ракета Amur-CNG (Амур-СПГ) ще може да се използва много повече.

„Ако Falcon 9, като правило, се използва над 10 пъти, то нашата нова първа степен на метан ще може да се използва многократно поне 50, а може би и до 100 пъти“, каза Борисов. „Това само по себе си ще изплати разходите за разработката й“.

Забележките му бяха съобщени от държавната информационна служба ТАСС и преведени за изданието Ars Technica от Роб Мичъл.

Да се представиш пред публиката

Това очевидно е послание, целящо да успокои аудиторията, която сигурно се чуди как така SpaceX успо от началото на тази година досега да изстреля три дузини ракети, докато Русия е изстреляла само 6.. Само че твърденията на Борисов далеч не отговарят на действителността.

Вместо 10 изстрелвания на първата степен, SpaceX всъщност току-що изстреля една и съща първа степен на ракетата Falcon 9 за 20-и път. Русия никога не е използвала повторно първата степен на ракета.

Що се отнася до ракетата „Амур-СПГ“, където СПГ означава горивото сгъстен природен газ, тя си остава ракета на хартия, която би трябвало да използва метановия ракетен двигател РД-0169. Според публичната информация в интернет, този ракетен двигател за гориво използва компресиран природен газ (метан), като за окислителят е течен кислород. Само че той е все още на етап разработване. Русия вече четири години говори публично за този ускорител, заявявайки, че той ще може да изведе 10,5 метрични тона до ниска околоземна орбита само за 22 милиона долара. Това би представлявало конкурентна алтернатива на Falcon 9. Ако тя съществуваше.

Ракетата за многократно използване Амур-СПГ. Източник: Уикипедия.

Тя обаче не съществува. Още през 2020 г. руски официални лица заявиха, че „Амур“ ще дебютира през 2026 г. Неотдавна обаче Борисов посочи, че дебютът на тази ракета се отлага за 2028 или 2029 г. Хардуерът на „Амур“ не съществува и всички планове за разработването му са условни. Възможно е и никога да не се появи.

Дори да приемем, че дебютът ще се състои до 2030 г., нека да си припомним, че на SpaceX бяха необходими повече от пет години след дебюта на Falcon 9, за да приземи успешно първата степен на своята ракетата. Още пет години бяха необходими на компанията, която е известна с това, че се развива невиждано бързо, за да започне активно да използва първите степени по няколко пъти. И накрая, бяха необходими 14 години, за да може първата ракета Falcon 9 да бъде изстреляна 20 пъти. Така че, ако Русия дебютира с ракетата „Амур“ през следващите пет години, при най-добри обстоятелства можем да очакваме, че до средата на 40-те години на века Роскосмос ще лети 20 пъти с една и съща първа степен.

Опитът на Ангара

Има и друга причина за сериозни съмнения относно развитието на Амур. Особено след като Русия отделя голяма част от ресурсите си за водене на войната срещу Украйна. (Всъщност изглежда, че Русия набира войници за тази война от Роскосмос). Причината е опитът с ракетата „Ангара“.

Малко след разпадането на Съветския съюз през 1992 г. руското правителство одобрява разработването на ракетата „Ангара“. Първият изпитателен полет е осъществен едва през 2014 г. A към началото на този месец тя все още извършва изпитателни полети, вместо да извежда значими товари в орбита.

И така, ако на Роскосмос са били необходими три десетилетия, за да проектира, построи и изпита ракетата „Ангара“, която е доста конвенционална, колко време може да отнеме разработването на по-иновативния апарат „Амур“ с възможност за вертикално кацане и многократно или поне повторно използване?

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Най-неочаквано ръководителят на Роскосмос заяви пред медиите, че новата руска ракета ще засрами Falcon 9, но има една уловка - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!