Гениална идея! Пенсионерки заработват по още 50 лева като само гледат пред блока за...

Възрастните жени са намерили начин да си изкарат допълнително пари, помагайки на шофьори да си решат проблема с паркирането

Да паркираме един върху друг - може би единствено така ще се реши проблемът с хилядите коли и шофьорските нерви в този град. Това е предложение на пловдивчанин в социалните мрежи, вдъхновено от изпълнението на дама зад волана в „Тракия“ преди няколко дни. Тя обърка газта със спирачка и кацна върху друго спряно возило.

Местните жители проявяват чувство за хумор в подобни ситуации, но със сигурност им горчи от факта, че проблемът с паркирането в Пловдив е много далече от това да намери своето адекватно и работещо решение.

Той поражда тотален хаос, който замръзва в зародиш само и единствено като предизборно обещание. Резултатът - скандали, агресия и мръсни номера. Глоби - от дъжд на вятър.

И докато в кв. "Прослав" например хората са се спогодили за това кой, къде и за колко време ще паркира, то този лукс съвсем липсва в други части на града, съобщава "Марица". 

Пенсионери са намерили начин да си изкарат допълнително пари, помагайки на шофьори да си решат проблема с паркирането. Примерът е на една от улиците в кв. „Смирненски“.

Какво всъщност представлява тази неофициална услуга? Тя е ограничена локално. Пенсионерката може да пази паркомясто само пред, зад или до блока, в който тя живее. Нейната мисия е през деня да бди за пришълци, които искат да се мушнат на мястото на шофьора, който я е наел, за да го опази. Идеята е, когато конкретният човек се върне, мястото му за спиране и престой да е гарантирано свободно.

Една от двете възрастни пловдивчанки, които си изкарват допълнителни средства към пенсията с иновативната услуга, предпочита да остане анонимна, тъй като се притеснява, че ще я погнат за допълнителните доходи.

„Цял ден съм вкъщи. Не виждам какъв е проблемът да взема още някой лев отгоре. И без това пенсията ми е мизерна. Не си представяйте, че стоя с пушка тука. Просто поглеждам през прозореца, стоя на балкона или пък долу си говорим с другите баби. Нищо работа. Аз гледам за две наши момчета тука, защото на няколко пъти се прибират, а на тяхното място има друг.

Даже веднъж така се скараха, че едва не се избиха. Ненормална работа е това. По наше време толкова коли не съм си и представяла на едно място“, коментира пенсионерката.

На въпрос как ще реагира, когато види, че мястото, за което са ѝ платили да охранява, е заето от друг, тя отговори, че няма какво много да направи една възрастна жена.

„Но мнозина разбират от човещина и приказка. Сляза, обясня му, разбират от дума. Веднъж един шофьор, май от Смолян беше, каза, че ще спре за 10 минути и тръгва. Така и стана. И други са се местили, след като им кажа“, посочи пловдивчанката.

А на въпроса дали не изпитва страх, че ще попадне на агресивен водач, тя отговори, че тогава ще позвъни на полицията и няма да се разправя.

Възрастната жена смята, че това е подходящо занимание за пенсионери като нея и е доволна, че хем може да съдейства, хем да си осигури спокойни 30 дни. "50 лв. не са малко пари", твърди тя. 

Предвид огромният проблем с паркирането в Пловдив, има вариант подобни баби охранителки да стават все повече. Шофьорите са принудени да се спасяват поединично, тъй като почти не се полагат усилия за разрешаването на казуса с недостатъчното места за оставяне на колите.

Допълнително новото строителство, което в същия район „Западен“ е с бързи темпове, затяга примката и изостря отношенията между собствениците на автомобили.

Войната за паркоместа се води все по-ожесточено. Шофьори осъмват с вдигнати чистачки, с нарязани гуми, със чупени стъкла, с чували с боклуци върху предния капак, с коли, които са уцелени и разкрасени от сурови яйца.

Не са малко и случаите, които попадат в полицейския бюлетин, свързани с размяна на удари при спор за паркиране. Това, обаче, явно не е достатъчно ​намирането на решение за проблема да е приоритет за управленците. В много ситуации шофьорите са принудени да се превърнат в нарушители, за да оставят колата и да си свършат работа. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гениална идея! Пенсионерки заработват по още 50 лева като само гледат пред блока за...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!