Narod.bg: Външният министър сменен по заповед на САЩ, щял да ни връща в руска орбита

Даниел Митов (вдясно) и Стефан Димитров вчера бяха заедно на конференция, посветена на сигурността в Черно море

Пеевски скастри Радев да подписва указите за новите министри на Главчев без забавяне!

Искането за смяната на служебния външен министър Стефан Радев е внесено „по спешност” в президенството в 22,30 часа в понеделник заради опасения на посолството на САЩ, че България се връща в руска орбита, докладва перфектно запознат с драмите източник на Narod.bg от кабинета.

„Премиерът входира искането за смяна в 22,30 часа, представете си какъв е бил зорът за нов дипломат №1. От колеги на „Дондуков” №2 зная, че държавният глава Румен Радев е бил подложен на жестока преса да склони за смяната на Стефан Димитров с бившия МВнР шеф Даниел Митов. Малко преди това от Министерския съвет анонсираха смяната пред медиите.

Фактори от посолството на САЩ буквално са заплашили Румен Радев, че ако не подпише указа в спешен порядък, веднага след изборите на 9 юни ще започне процедура по импийчмънт”, категоричен е източникът на Narod.bg.

Затова и по върха на държавното управление предполагат, че смяната на МВнР министъра ще стане с указ на президента до броени часове.

Причината за рокадата бил страхът на Посолството, че Стефан Димитров ще започне да прокарва проруска политика и щял тотално да обърне посоката на българската дипломация в угода на Москва и ущърб на Украйна. Не е ясно доколко страховете на американците, че може да се изплъзнем от зоната им на влияние, са оправдани, призна политикът пред Narod.bg.

Официалните мотиви за смяната са доста бля-бля – според премиера Димитър Главчев поводът е „необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга”. В краткото съобщение няма повече подробности, а Главчев и самият Димитров не са коментирали новината.

Вицепрезидентът Илияна Йотова скочи в защита на служебния външен министър като обяви, че познава Стефан Димитров като един от най-добрите български дипломати.

„Той е бил на работа и в Германия, сега е в Черна гора, много инициативен, с много добри позиции. Не зная какво точно се е пречупило във виждането на господин Главчев по този въпрос и защо той си го е променил за ден и половина. Нямам отговор на този въпрос, затова казвам, че той дължи тези отговори на всички нас”, допълни вицепрезидентът.

Narod.bg уточнява, че брат му Георги Димитров е бил секретар по външна политика на президента Георги Първанов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Само в Narod.bg: Външният министър сменен по заповед на САЩ, щял да ни връща в руска орбита - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!