Последната среща на изхвърленият от Борисов дипломат номер 1 е с шефа на санкциите по Магнитски

Последната обявена официална среща на демонстративно изхвърления от Борисов злощастен външен министър е била с отговорника на санкциите по Магнитски Джеймс О’Браян. Интересното е, че срещата е обявена на фейсбук страницата на МВнР час преди полунощ и час, след като бе обявена новината за смяната му.

Този факт не е за пребергване, защото по информация на колеги от кухнята на властта изгоненият министър Димитров първо е отклонил срещата, която американският дипломат е поискал с него. О’Браян е в София по друга линия, а не по линията “Магнитски”, за форума от инициативата “Три морета”. На самата среща, която се оказа дебют и бенефис едновременно, се мъдри и американският посланик в София Н.Пр. Кенет Мертен.

Според сайта Епицентър първият ни дипломат отначало отказал среща с Джим О’ Брайън, който бе назначен на 14 април миналата година на поста ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. А от октомври 2023 година той пое поста на помощник държавен секретар за Европа и Евразия. Това е на практика ключовият дипломат за Европа и отношенията с бившите съветски републики. И отказът да бъде приет от българския външен министър е много лош знак за нашите евроатлантически партньори.
По-късно срещата все пак се е състояла, както става ясно от съобщение във Фейсбук страницата на МВнР.

Ето какво пише за срещата самото Министерство на външните работи във фейсбука си:

“Министърът на външните работи Стефан Димитров се срещна с помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О’Брайън, който е на работно посещениe в София за участие във Втората конференция на високо равнище, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа.

Министър Димитров представи пред американския дипломат водещите приоритети пред служебното правителство, с основен акцент върху подготовката и провеждането на честни и свободни избори на 9 юни.”

Тук мотивите за смяната на министър Димитров могат да се търсят в предварителния отказ от подобна среща. Мотивите на самия министър можем да чуем, може и не, ако иска да си запази работата в същото министерство.
Любопитно е какво се е говорило на тази среща в широк формат и на езика на дипломацията.
Реакцията на Борисов към Димитров изглежда истерична, дори за неговите стандарти. Осветява го излишно като истинския ръководител на кабинета, чийто прищевки Главчев изпълнява.
Ако причината е била отказа на външния ни министър за среща с Джеймс О’Браян, това поставя лидера на ГЕРБ в светлината изключително зависим от американците политик, а тях като хора, които безцеремонно се намесват в българската политика.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Последната среща на изхвърленият от Борисов дипломат номер 1 е с шефа на санкциите по Магнитски - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!